De afgelopen paar dagen vraag ik me een beetje af hoe ik verder zal gaan met dit blog. Zonder het te willen is het een beetje erg politiek geworden, te veel naar mijn smaak. Terugdenkend is dit waarschijnlijk in gang gezet door BREXIT en Trump. Voor deze beide fenomenen had ik de hoop eigenlijk opgegeven dat er middels politiek een verandering mogelijk zou zijn die (een tijdelijke) ondergang van de samenleving zoals we die kennen zou verhinderen.

BREXIT en Trump brachten daarin verandering. Ten minste ontstond er weer wat hoop. Hoop dat een vreedzame overgang naar een ‘beter leven’ mogelijk is. En wanneer ik me voor iets interesseer, dan wil ik ook vaak wel het naadje van de kous weten.

Nu heb ik -denk ik- in de r/K selectie theorie wel een redelijk goede verklaring gevonden waarom mensen doen wat ze doen, ook politiek gezien. Het hele idee van de bewust kiezende mens is daarmee echter ook vervangen door een welhaast mechanistisch model. Dat loopt af zoals het loopt, zonder dat we daaraan veel kunnen veranderen.

Hoop dat dit vreedzaam kan gaan is er nog steeds wel, maar tegelijk is er ook een onafwendbare dimensie aan toegevoegd. De K-shift is onvermijdelijk, enkel de timing is ongewis.

En dat maakt het cirkeltje rond.

Want ooit ben ik deze blog/site begonnen als een soort “prepper”. In de overtuiging van een onafwendbare “ramp” -bij gebrek aan een beter woord.

Die ramp zie ik nog steeds aan de horizon. In zekere zin zitten we er al in. Het is alleen geen plotselinge ramp, maar eerder een soort van trap-trede voor trap-trede naar beneden. Of zoals ook wel gezegd wordt: een slow motion train wreck. En het is zelfs niet onmogelijk dat we af en toe een stapje omhoog kunnen doen, ook al blijft de trend naar beneden.

De title van vandaag eindigt in een vraagteken. En die kan ik op dit moment nog niet weghalen. Ook al ben ik met de politiek inmiddels wel een beetje klaar, ik zal me daar toch niet volledig van kunnen afhouden. En ik ben ook niet van plan om er weer een pure preppers site van te maken. Het zal dus wel een mix van alles worden. Bovendien zijn er nog een aantal artikelen die geschreven moeten worden in de series die al lopen. Wellicht dat ik me daar op zal gaan concentreren. Wel kan ik dan wat minder tijd besteden aan de blog postings, maar ik ga zeker proberen om het even-dag ritme vol te houden ;)