Ten onrechte

In de jaren 60 of 70 is vet veroordeeld door een amerikaans committee als één van de hoofdoorzaken voor hart en vaatziekten. En wel zonder dat er -toen al- voldoende bewijzen voor waren. Sinds die tijd is er een anti-vet campange geweest tot zeker 2010, en deze ijlde nog na tot ca 2015.

Tegenwoordig staat vet weer in een positiever daglicht, al is er nog steeds een flinke weerstand tegen, dit te oordelen aan de hand van de hoeveelheid “magere” producten.

Ik geloof dat de anti-vet campange schadelijk is geweest voor de algemene gezondheid in het westen. Vet is een onmisbaar bestanddeel van een gezond menu.

Maar, niet alle vetten zijn gelijk…

Het verschil

Vet komt in vele soorten en variaties. En vormt zo een tamelijk complex verhaal waar de consument nauwelijks (of niet) doorheen kan prikken. En helaas is het zo dat de wetgeving & voedingsadvies op dit gebied nogal achterlopen.

Om het maar cru te stellen: Er zijn slechte vetten en goede vetten.

En de meeste vetten die in kant en klaar producten zitten zijn niet van het goede soort…

Ik heb gezocht naar eenvoudige regels voor goede en slechte vetten. Maar het is een jungle, en het verhaal is niet gemakkelijk. Daarom kies ik voor een andere, gemakkelijker aanpak: Natuurlijke vetten en industriële vetten.

Natuurlijke vetten

Komen direct uit de natuur. Worden niet verwerkt, en niet houdbaar gemaakt.

Er zijn twee bronnen van deze vetten: plantaardige en dierlijke.

Plantaardig

Plantaardige vetten zijn koud bruikbaar, maar verwarming moet vermeden worden. Is het toch nodig om het warm te maken, houdt het vuur dan zo laag mogelijk en verwarm zo kort mogelijk. Zoveel te langer het vet verwarmt wordt zoveel te meer verandert de structuur van het vet in een schadelijke vet soort. Kokos olie en Zonnebloem olie zijn nog het meest temperatuur stabiel. Wij gebruiken o.a. kokos olie voor dagelijks bakken & braden.

Zelf gebruik ik zonnebloem olie maar 1 keer per jaar: met oud & nieuw voor de oliebollen. Tja, soms ‘moet’ je wel…

Dierlijk

Dierlijke vetten zijn stabieler dan plantaardige vetten en deze gebruiken wij dan ook voor bakken & braden. Met name boter of gee en reuzel.

Omdat in vet ook schadelijke stoffen kunnen worden opgeslagen, of medicijnen die aan de dieren worden gegeven, is het van belang dat het dierlijk vet van dieren komt die biologisch gehouden worden. En die het liefst niet met industrie-voer worden bijgevoerd. Met name voor de boter kun je maar beter boter van gras gevoerde koeien nemen.

Echter ook voor dierlijke vetten gelt zo kort en laag mogelijk verhitten.

Industrie vetten

Wij proberen producten te vermijden waar de volgende vet soorten in voorkomen:

  • Processed fat (of geprocesseerd vet)
  • Geharde vetten
  • Trans-vet (komt bijna niet meer voor)
  • Hydrogenated fat (gehydrogeerd vet)

Overigens: zo veel te langer en hoger je vet verhit, zoveel te meer van deze vetten zullen er in komen te zitten.

Margarine of boter?

Tenslotte nog deze vraag: wat doe je op je brood? margarine of boter?

Wij gebruiken boter van gras gevoerde koeien.