De opmars

Toen wij in een ver verleden begonnen met af en toe biologisch eten te kopen was het nog lastig, zo niet onmogelijk, om hieruit ons gehele menu samen te stellen. Tegenwoordig vind je overal biologische producten. Eigenlijk best wel raar, want wordt er eigenlijk wel zoveel biologisch verbouwt? Ik heb er mijn twijfels over.

Zeker, toen wij pas begonnen met biologische producten toen was er nog geen keurmerk. Het werdt vooral verkocht door enthousiasten en we konden er redelijk zeker van zijn dat het echte biologische producten betrof. Maar zoals altijd, waar de marges hoog zijn, duurt het niet lang voor er regeltjes komen…

Tegenwoordig zijn er een keur aan biologische kenmerken, en ik geloof niet dat de grote biologische merken op hetzelfde niveau biologisch zijn als toen wij hiermee begonnen.

Maar het is natuurlijk wel veel gemakkelijker geworden bij de inkoop. Van Aldi to AH heeft iedere supermarkt tegenwoordig biologische producten. Al kiezen wij toch vaak weer voor de “Natuurwinkel”, ook een keten, maar waarschijnlijk met iets meer oog voor het werkelijk biologische gehalte van de producten (hopen wij).

Is het beter?

De grote discussie is natuurlijk deze: is het werkelijk beter om biologische producten te gebruiken?

De tegenstanders wijzen er op dat uit test steeds weer zou blijken dat er geen significante verschillen zouden zitten tussen de producten. En ik geloof graag dat dit inderdaad zo is. Maar ik geloof dat men daarbij iets over het hoofd kijkt. Namelijk de frequentie van consumptie en de breedte van het spectrum aan producten.

Wanneer we product voor product met elkaar vergelijk is er hoegenaamd geen verschil te constateren. Maar hoe zit het met de cumulatieve effecten? Is daar wel eens onderzoek naar gedaan?

Stel je eens voor: je eet alleen biologisch, en vervangt nu 1 product door een niet-biologische variant. Ik ben er van overtuigd dat hierdoor je (bv) kankerrisico zo weinig wordt verhoogt dat deze verhoging niet eens meetbaar is. Maar wat zou er gebeuren als we van volledig biologisch naar volledig niet-biologisch omschakelen?

Ik geloof dat de effecten dan wel meetbaar zouden moeten worden.

En in december 2018 verscheen er een rapport waarin de resultaten van een onderzoek gepubliceerd werden waaruit blijkt dat mensen die biologisch eten veel minder risico op verschillende kankers zouden hebben. Nu is dat echter geen bewijs, want wellicht dat mensen die veel biologische producten eten so wie so betere voeding nemen en een gezondere levensstijl hebben. Wel beschouw ik het als een indicator dat er hier effecten aan het werk zijn die nader onderzocht zouden moeten worden.

Nu zou je natuurlijk kunnen wachten tot die onderzoeken er komen… of natuurlijk niet…

Overige redenen

Al zal je eigen gezondheid een hoofdreden zijn om gemotiveerd te worden voor biologisch voedsel, er zijn nog andere overwegingen.

Bijvoorbeeld de signaal-werking: door biologische producten in te kopen stimuleren we de voedsel industrie om producten aan te bieden die dichter bij de natuur staan. Dit heeft onder andere effecten op de landerijen van de boeren: de insecten en de diversiteit van de flora.

Ook maakt het een einde aan de (imo) tamelijk onzinnige cyclus van bestrijden -> resistentie -> meer en nieuwe bestrijdingsmiddelen -> etc.

En het maakt de boeren onafhankelijk van de grote bestrijdingsmiddelen producenten. Dit levert een robustere voedselketen op.

Nu eens eerlijk… is het nodig?

Euh.. nee. Ik denk het niet. Ik zou het wel aanbevelen wanneer we werkelijk alle mogelijkheden tot een betere gezondheid willen aanspreken. Maar in vergelijking met de andere factoren die al aangesproken zijn (slaap, suiker, vet) is dit imo duidelijk van minder belang.