We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens gehoord dat we mensen niet op hun uiterlijk moeten beoordelen. Maar dat is onzin. We zouden beter kunnen zeggen dat we mensen niet alleen op hun uiterlijk moeten beoordelen wanneer we de tijd hebben om zonder risico meer informatie te verkrijgen.

Maar dat bekt natuurlijk niet zo lekker. En bovendien, dat is tegen de geest van de oorspronkelijke zin. De bedoeling van de oorspronkelijke zin is natuurlijk om je weerloos te maken tegen mensen die het niet te best met je voor hebben.

Iemand op zijn uiterlijk beoordelen is zeer effectief. Het is snel (vaak minder dan een seconde) en we kunnen zo iemand snel uitsluiten of vermijden. Vanuit evolutionair oogpunt is het altijd beter om iemand snel te vermijden of uit te sluiten, dan iedereen te vertrouwen op het eerste gezicht. Dit omdat de consequenties van een onbetrouwbaar persoon wel te vertrouwen vele malen slechter zijn dan een betrouwbaar persoon niet te vertrouwen.

In het eerste geval zouden we het mogelijk niet overleven, terwijl we het in het tweede geval altijd nog eens kunnen proberen.

Het is dan ook niet verrassend dat we een aanleg hebben om mensen snel en correct te beoordelen. Dat werkt niet altijd, maar meestal wel.

Hoe het kan dat we die aanleg hebben is in dit boekje goed uitgelegd. Het is geschreven door de freelance onderzoeker/schrijver Edward Dutton. En kennelijk door hemzelf gepubliceerd. Het boekje heeft geen ISBN nummer, en ook een uitgever ontbreekt.

Dat maakt het boekje niet minder interresant, het is volgepropt met informatie en er is ook een uitgebreide verwijzingslijst naar onderzoeken/publicaties. De schrijfstijl is vlot en zonder omhaal. Het is dan ook geen dik boek. Ik tel 85 pagina’s inclusief inhoudsopgave, introductie en verwijzingen. Een “echte” schrijver die dit in opdracht voor een uitgever zou schrijven zou hier zeker 400 pagina’s aan gewijd hebben.

Er kleeft echter ook een zekere ironie aan het boekje, de omslag ziet er niet erg overtuigend uit. En in het Engels vertalen we de stelling “niet op uiterlijk beoordelen” met “Don’t judge a book by its cover”. Terwijl Edward deze stelling onderuithaalt in zijn boek, voldoet het boek zelf volledig aan deze stelling!

Kun je daar overheen springen, dan krijg je een lezenswaardig en informatief stukje text.

Een gids is het echter niet, ondanks de titel. Zo ontbreken bv afbeeldingen. En al met al krijg ik de indruk dat de schrijver dit project ‘snel’ heeft afgemaakt om aan een nieuw project te beginnen (Het boek “At our wits end”, daarvan later een review).

Tip: Koop liever de kindle versie, dit is niet direct een boekje dat je boekenkast opsiert.

Opgelet: Het is niet te krijgen op Bol.com, voor zover ik kan zien alleen bij Amazon. Bovendien zijn er twee boeken met deze titel. Diegene die ik hierboven beschrijf is van Edward Dutton.

Oh… sterren, ik zou zeggen 3 van 5. Een korting van 1 ster omdat de titel de verwachting van een handboek wekt, en 1 ster korting omdat afbeeldingen ontbreken.