Wat is het?

Financiële vaardigheid is de kennis om de inkomsten en uitgaven in ons leven te balanceren zodat we zelf redzaam zijn.

En ik geef toe dat deze definitie niet helemaal van mij komt, maar geïnspireerd is door de NIBUD website.

Financieel duidt op geld. We doen echter meer in het leven dan werken voor geld en het uitgeven van geld. Wat betreft deze website wil ik de definitie dan ook zeer ruim nemen, en ook ‘in natura’ behandelen als deel van financiële vaardigheid.

Over mij

Ik heb -zoals zo veel mensen- geen financiële opleiding gehad. Er werdt over geld niet veel gesproken, en ik heb dit thema dan ook links laten liggen tot rond mijn 40ste jaar. Mijn werk betaalde goed, en rondkomen was niet moeilijk. Zo rond mijn 40’ste kwam ik per toeval in aanraking met iemand die wel sterk geïnteresseerd was in geld. Het een leide tot het ander, en toen kwam ook nog eens de beurscrash van 2000/2001. Ik was nu sterk gegrepen door de drang om te willen weten hoe het economisch financieel systeem werkte. De volgende 10 jaar heb ik meters literatuur verslonden, vele websites bezocht, artikelen gelezen, podcasts gehoord etc. En zeker gedurende de eerste 5 jaar of zo, besteede ik gemiddeld meer dan 50 uur per week aan deze studie.

Studie of niet, een officieel (erkend) diploma heb ik niet. Ik claim dan ook geen expertise en zal op deze site dan ook enkel mijn mening geven. Ik geef geen advies! Alles hier is ter lering en vermaak, jij bent verantwoordlijk voor je eigen geld.

Les 1

En dat is ook gelijk les 1: Een ieder van ons is verantwoordelijk voor zijn eigen geld. We kunnen advies zoeken, maar de verantwoordelijkheid kunnen we niet uitbesteden.

Sterker nog, we moeten deze verantwoordelijkheid ook niet willen uitbesteden. Het leer-effect is sterker wanneer we onszelf verantwoordelijk houden, voor alles en nog wat.

Disclaimer

Ik ben een financieel hobbyist, ik geef geen financieel advies, heb geen erkende financiële opleiding, en hoewel ik probeer juiste informatie te geven kan alles wat ik zeg en schrijf volledig fout zijn.

U handelt op eigen risico!