John Mark heeft een video gemaakt over de kansen van links en rechts in een tweede Amerikaanse Civil War (ACW-2). Hij is er van overtuigt dat er een tweede zal komen, vandaar zijn interresse in de mogelijke uitkomst. Hij maakt een score lijst met voor verschillende thema’s en geeft voor elk punt daarbij voordeel voor links of rechts, en gebruikt deze om een conclusie te trekken over de vermoedelijke winnaar. Ik zou zeggen, bekijk deze video zelf eens, misschien voor je de rest van deze post leest ;-)

Natuurlijk gaan ik in de glazen bol kijken en eens kijken of zijn lijst volledig is (hint: nee!). Daarbij ga ik niet op zijn analyse in, deze kan goed of slecht zijn, ik zou het niet weten en heb daar geen oordeel over.

Ik zou er andere factoren bij willen halen, dingen die hij niet besproken heeft (en alleen al daarom zou je toch eigenlijk eerst de video moeten bekijken).

Ten eerste een meer praktische factor die hij niet besproken heeft: organisatie. Dit is een zwak punt van rechts, en een sterk punt van links. Met name in een tweestrijd tussen links en rechts is het vermogen tot organiseren imo veel belangrijker dan de vraag wie de meeste wapens heeft. Ik zou denken dat dit in een gewapend conflict een cruciaal punt is. Wanneer rechts ACW2 niet snel en doorslaggevend wint dan zijn de kansen van rechts verkeken. Op de lange termijn is organisatie talent belangrijker dan het aantal wapens.

Dan een tweede punt dat hij niet bespreekt is de media. De media zou 100% door links gecontroleerd worden. Het plaatje dat geschilderd zou worden is er niet één van links vs rechts, maar van de USA tegen interne terroristen. Vrijwel niets van wat er werkelijk gebeurt zou tot in de openbaarheid doordringen. Misschien achteraf, maar zeker niet terwijl er gevochten wordt.

Maar ik betwijfel heel sterk of het überhaupt tot front tussen links en rechts zal komen. Er is imo geen punt waar een digitale beslissing wordt genomen: ACW-2 of niet. Het is een geleidelijk process waarbij rechts steeds meer in het gedrag komt, zonder dat er een moment ontstaat waar er een front kan worden gevormd. Dat er wellicht hier en daar een aanslag wordt gepleegd lijkt wel mogelijk, net zoals in de jaren 60 (in de USA). Zelfs korte -maar lokale- opstanden van rechts zijn mogelijk, maar die hebben dan het complete machtsapparaat tegenover zich, i.e. kansloos. Een paar van dit soort voorbeelden, en rechts zal dit soort acties achterwege laten.

Aanslagen op infrastructuur zijn waarschijnlijk en vermoedelijk kunnen een groot deel daarvan succesvol zijn. Maar een aanslag op zich heeft nauwelijks consequenties, behalve dan dat het het dagelijks leven van vele mensen verzwaard en daarmee de populariteit van rechtse opstandelingen niet echt sterk zal stijgen.

Ik geloof dan ook dat een ACW-2 zeer onwaarschijnlijk is, en alleen dan tot stand kan komen wanneer er staten zijn die zich willen afsplitsen van de rest van de USA. Maar ACW-2 zal zeker niet ontbranden omdat youtube of facebook steeds linkser worden.