Het fenotype is het totaal aan waarneembare eigenschappen van een organisme. Een fenotype is een deel daarvan. Het menselijk DNA bouwt een mens, en de mens bouwt dingen. Al dit is het fenotype van het menselijk DNA.

Omdat elk organisme uiteindelijk door DNA geproduceerd wordt zouden we ook kunnen zeggen dat het fenotype het resultaat is van de expressie van een informatie drager.

Hoe zit dit nu met cultuur? Is onze cultuur niet ook een product van ons DNA? Maar waar is dan de informatie drager? Is dat ook ons DNA? Of zijn dat wellicht de schoolboeken?

Ik heb lange tijd gedacht dat dit ook in ons DNA zou moeten zitten, maar begin nu te twijfelen. Omdat het landschap (en klimaat) waar we wonen bepaalt wie er (door natuurlijke selectie) overleeft, zouden we dan ook niet kunnen zeggen dat wij (ons DNA) het resultaat is van het landschap (en klimaat)?

Op zich is het idee dat onze cultuur in hoge mate door onze leefomstandigheden wordt bepaalt niet nieuw.

Bijvoorbeeld de koude winter theorie hebben. Het idee dat wij het (een) fenotype zijn van het landschap heeft echter wel implicaties voor de (lange termijn) toekomst…