Dankzij COVID-19 heb ik een oude preppers website weer eens bezocht: forum.preppers.nl en natuurlijk kan ik het niet laten om ook daar de theorie van Spengler onder de aandacht te brengen. En terwijl ik dat deed zocht ik naar een link voor het boek “Die Üntergang des Abendlandes”.

En wat schetst mijn verbazing, er is een nieuwe vertaling (uitgebracht in 2018) naar het nederlands!

Het gaat om 2 boeken (deel 1 en 2) in wit en zwart, gebonden, en in hoge kwaliteit. En dat voor een prijs van slechts €29,90. Die kon ik niet laten liggen, en heb zelf ook onmiddellijk dit boek bestelt. De kwaliteit vindt ik echt goed, de vertaling (ik heb nu ca 40 pagina’s gelezen) is heel dicht bij het origineel gehouden. Ik denk dat de vertaler zich echt moeite gegeven heeft om de vaak lange Duitse zinnen met atypisch woordgebruik (1907-1917!) zo te vertalen dat de oorspronkelijke toon en intentie goed overkomt. Een tour de force als je het mij vraagt.

Maar ik ben erg blij met het resultaat, niet alleen is het nu gemakkelijker om dit boek door te werken (het blijft wel werken) het is ook nog eens een fraaie aanvulling op de boekenplank.

En alsof dat nog niet genoeg is, is er in het boek ook nog eens een code opgenomen waarmee een account op de website leesspengler.nl aangemaakt kan worden. Daarmee krijgt men toegang tot een keur aan artikelen, presentaties en meer over Spengler en zijn boeken.

De link naar bol.com: De ondergang van het Avondland