De naam van deze site heeft als bestanddeel “overleven”. En dat is niet toevallig.

Ik maak me best wel zorgen dat het eens een keer flink mis kan gaan met de samenleving.

In een podcast 260 van mixed mental arts hoorde ik een huiveringwekkende parabel die één van de redenen waarom ik me zorgen maak perfect weergeeft.

Het verhaal gaat als volgt: “Een aantal ballonvaarders zijn bezig een hete lucht ballon te vullen voor een trip. Als de ballon al tamelijk vol is grijpt een windvlaag de ballon en dreigt hem mee te nemen. De ballonvaarders grijpen de korf en/of lijnen, en een toevallige omstander helpt mee. Wanneer hun pogingen tevergeefs zijn laten de ballonvaarders de korf en lijnen los: zij weten dat je je nooit moet laten meevoeren. De toerist weet dit niet en blijft vasthouden. Later valt de toerist -wanneer zijn kracht het begeeft- vanaf een hoogte van 100 meter en overlijdt daarbij.

De parabel is deze: de samenleving is als de toerist. We hebben de ballon van de techniek gegrepen om vooruit te komen en om iedereen te kunnen voeden. Dit begon al in een ver verleden toen de landbouw uitgevonden werd. Nu zijn we in de situatie dat we niet meer zonder kunnen.

Net als de toerist, het was beter geweest om direct los te laten. Of om een val van 5 meter te riskeren. Of zelfs vanaf 10m. Op elk moment is het beter nu dan later. Maar de angst (om te vallen) overheerst op elk moment, en we blijven vasthouden.

Inmiddels zijn we al heel ver opgestegen met de ballon, als we loslaten… brr, liever niet aan denken…

Ik ga nu geen scenario’s bedenken over hoe en wat. Maar de parabel vindt ik bijzonder treffend.

Overigens is de gehele podcast wel de moeite waard. Er komen vele verschillende thema’s voorbij dus het gaat niet alleen over dit risico. Soms moest ik even ‘fluiten’ wanneer ik het echt niet eens was met iets, maar de plussen zijn groter dan de minnen.