JF Gariépy is een youtuber die in zijn vroegere carriere een bioloog was. Van hem is nu een boekje verschenen met de titel “The Revolutionary Phenotype”. Wanneer je -zoals ik- geen bioloog bent struikel je wellicht over het woord “Phenotype” of “Fenotype” in het nederlands. Gelukkig definieert hij dit woord al in het begin: Een phenotype is alles wat door een organisme geproduceerd wordt.

Het menselijk DNA produceert de mens, een persoon, maar ook alles wat die persoon zegt en doet in zijn leven. Alles wat het menselijk DNA produceert, direct en indirect is het phenotype van het menselijk DNA.

Een phenotype revolutie is een opstand van het geproduceerde tegen zijn maker.

De subtitel van het boek is dan ook “The amazing story of how life begins and how it ends”.

Een beetje grandiëus? ..hmm.. mogelijk. Maar wel terecht want in het boek slaagt JF er in om duidelijk te maken hoe het leven ontstaan zou kunnen zijn, en hoe het kan overgaan in iets nieuws. Dat nieuwe betekent dan wel het einde van de mens…

Het is een bijzonder boek, niet alleen qua stof, maar ook qua stijl. Ik lees vrij veel en ben inmiddels wel gewend aan de normale populair wetenschappelijke stijl. Dikke boeken die veel text gebruiken om iets dat de lezer al lang duidelijk is nog eens extra diep en breed uit te leggen. JF is daar een verfrissende verandering in. De stijl is kort en bondig en beledigd de lezer niet door eindeloze herhalingen.

Dat maakt het boekje kort, het is slechts 138 pagina’s. Maar dat zijn wel pagina’s gevuld met meer informatie en ideeën dan in sommige 500 pagina’s tomes van andere wetenschappelijke auteurs!

Het is dan ook niet gemakkelijk om dit samen te vatten in een blog posting. Maar gelukkig herinnerde ik me een verhaal uit de jaren 80 of 90 van de vorige eeuw die het principe duidelijk kan maken:

In de 60 en 70-er jaren van de vorige eeuw was de TV in opkomst. TV was “high tech”. En natuurlijk waren er veel high tech bedrijven in de US die TV’s maakten. Vaak maakten deze echt alles zelf.

Toen Japan als economische macht in de jaren 80 opkwam, waren er bedrijven die de productie van componenten begonnen uit te besteden aan de Japanners. Dit ging zo goed dat deze TV fabrikanten hogere winsten maakten. Dat bracht de Japanners op het idee om niet alleen de componenten te maken, maar om deze componenten ook maar gelijk op een printplaat te solderen en de kant en klare printplaten naar de US bedrijven te exporteren. Natuurlijk werden de printplaten wel in de US ontworpen. Ook dit was een success. Maar de Japanners zaten niet stil, ze begonnen ook zelf zulke printplaten te ontwerpen, en met hun nijverheid waren deze al snel beter dan de Amerikaanse. Hetgeen door de US TV fabrikanten als zeer welkom werd ervaren. Ze konden nu ook dit werk nar de Japanners afstoten en zo nog meer winst maken…

We weten inmiddels wel hoe dit verhaal afgelopen is: Sony, Panasonic, etc hebben de TV productie gewoon compleet overgenomen. De oorspronkelijke Amerikaanse bedrijven de deze produceerden bestaan niet meer.

In zijn boek beschrijft JF een soortgelijk mechanisme voor ons DNA. Hoe het DNA de productie van het genetisch materiaal van het RNA heeft overgenomen, en daarmee het RNA verslagen heeft. Dit is het begin van de ontwikkeling van de mens geweest. Het einde zou volgens JF komen wanner we computers gaan maken die ons DNA kunnen manipuleren. Dit proces is het begin van een traject die -net als die van de TV’s- zal uitmonden in het vervangen van de huidige mens door iets nieuws.

Ik kan het boek van harte aanbevelen.