De prijs van goud (Londense goud-fix) is in hoge mate afhankelijk van valuta speculaties. Dit lijkt me de belangrijkste conclusie uit de niewjaars post van FOFOA.

In het verleden heb ik wel vaker over goud gepost, en daarbij is ook de blogger FOFOA wel ter sprake gekomen. Hij blogt niet zo erg veel meer, maar de posts die hij schrijft zijn best wel interresant. Zo ook de post waarmee hij dit jaar begon. Zoals altijd, ben je het engels machtig, lees het dan zelf: http://fofoa.blogspot.nl/2016/01/happy-new-year.html.

Wat mij opviel in deze post is dat met goud wordt gehandelt als ware het geld.

Er zijn een hoop analisten en “newsletter” schrijvers die hoog van de toren blazen over het enorme handelsvolume van goud op de Londense markt. Gedurende een periode van 3 maanden werd daar een handelsvolume geregistreerd dat 250 keer zo groot was als de productie plus recycling. Voor veel van die analisten en schrijvers is dat een bewijs voor manipulatie van de goudprijs.

FOFOA’s kijk daarop is een andere, en deze wordt bevestigd door de London exchange zelf: Veel van het goudvolume dat verhandelt wordt is het gevolg van “paired trades”. Paired trades zijn beleggingen (speculaties) die doorgevoerd worden door tegelijk twee artikelen te verkopen/kopen. Een geliefd pair is bijvoorbeeld de verhouding US-Dollar en de Goudprijs. Traders die zo’n pair verhandelen zijn nooit geïnteresseerd in de onderliggende artikelen, maar enkel in de verhouding tussen die twee. Wanneer er zo’n pair gekocht of verkocht wordt worden er ook trades in de onderliggende artikelen geregistreerd. Maar een trader die in pairs handeld zal normaliter nooit vragen om de daadwerkelijke goederen. Dit kunnen ze veelal ook niet omdat ze “met margin” handelen. Hierdoor moeten ze altijd tegelijk het één kopen en het ander verkopen.

Nu wil het geval dat de daadwerkelijke handel in goud veel kleiner is dan de handel die ten gevolge van pair-trading tot stand komt. De goudprijs (Londense goud-fix) wordt daarom gedomineerd door valuta speculatie en niet door vraag/aanbod van echt goud.

Is dat belangrijk? Wel, ja en nee. Dit zal goed gaan zolang het goed gaat. En niemand weet hoe lang dit kan duren. Maar wanneer er op een dag dan toch een klein percentage van de pair-traders om goud levering gaat vragen, dan is het voorbij met de pret. Er is dan te weinig goud beschikbaar, en dit zal dan wel in de prijs tot uiting komen.

Nog afgezien hiervan, de prijs van goud heeft natuurlijk wel invloed op de goudmijnen. Wanneer de prijs van het goud onder de productie kosten komt, dan gaan ze failliet. Het aanbod van goud droogt uiteindelijk op, en dan telt enkel nog de vraag wanneer er pair-traders “bloed ruiken”.

Maar er zit meer aan. Zo speculeert FOFOA dat het wel eens zou kunnen gebeuren dat de goudprijs aan de beurzen valt tot ongekend lage standen. Maar dat er tegelijk geen goud verkrijgbaar zal zijn. Daarom noemt hij de huidige periode wel een “window of opportunity”. Dat wil zeggen dat goud nu nog tegen een lage prijs ook daadwerkelijk te verkrijgen is. Zeker -zegt hij- de goudprijs kan nog lager gaan, maar het is maar de vraag of je dan ook daadwerkelijk goud kunt kopen.