Ik hoorde over een video van Trump en zijn bezoek bij de NATO. Er is enige ophef over omdat Trump Duitsland verwijt zich van Rusland afhankelijk te maken terwijl de USA voor de kosten van de verdediging van Duitsland tegenover Rusland moet opkomen.

Nu heeft Trump daar wel een goed punt, en dat zal de reden zijn waarom de video voor enige ophef zorgt.

Mij interesseert dat niet, maar omdat Scott Adams het er over had heb ik het maar even bekeken. Ik stond bijna op het punt te zeggen, wel dat was 4:30 verspilt… tot Trump ineens aan het einde (4:20) zegt “I love trade, but energy is a whole different story”. Het is op de valreep, en daarna stop de video, alsof het er eigenlijk niet meer bij hoorde. Maar voor mij is dat het belangrijkste stukje uit de hele video. “OMG, Trump gets it” was mijn reactie.

Met dat ene zinnetje wiste hij alle mogelijke tegenargumenten van Duitsland van tafel.

Duitsland heeft zich in een lastige hoek gemanoeuvreerd: de groene partij heeft het voor elkaar gekregen dat ze alle kerncentrales gaan sluiten, plus dat ze van kolen naar hernieuwbaar om willen stappen. Probleem daarbij is dat dit vrijwel onmogelijk is. Je kunt veel willen, maar uiteindelijk zal dit de concurrentie positie van Duitsland uithollen. Gas uit Rusland is zo ongeveer de enige mogelijkheid die ze hebben. Uit Rusland want alleen een pijpleiding kan de kosten laag houden. LPG Schepen zijn gevaarlijk en het gas is duurder. Tja en als je dan nog de wereld vertelt dat je de CO2 normen uit het Parijs akkoord wilt halen… dat gaat dus niet lukken. Een lastig pakket. En nu komt daar Trump nog bij. Trump pakt Duitsland precies daar aan waar ze het kwetsbaarst is. Geniaal.

Energy is a whole different story.

Inderdaad. Energie is waar de wereld op drijft. Was het JP Morgan (een bankier) die ooit eens zij “geef mij de controle over het geld, en het maakt mij niet uit wie regeert”. Wel, dat zelfde gelt voor energie: controleer de energie stroom en het maakt niet uit wie een land regeert. Energie is het levensbloed van de economie, net zoals geld de zenuwbanen zijn.

Trump is de eerste president die ik hoor die dat weet. Reagan mag dan leuk scoren met “verslaafd aan olie”, maar zo energie zo fundamenteel begrijpen als Trump dat doet? nee dat zie ik daar niet in. (En ook niet in de truien van Carter)