Jordan Peterson is weer te gast bij Joe Rogan. Zoals altijd luister ik natuurlijk. Maar deze keer ben ik niet zo te spreken over het interview. De reden daarvoor is mogelijk omdat hij niet zo heel veel nieuws te vertellen heeft, maar vooral omdat ik het met enkele dingen niet eens was.

De grootste daarvan is zijn karakterisering van rechts and links. Gedurende het interview karakteriseert hij steevast links als “meelevend” en rechts als “autoritair”. Beide definities zijn incorrect naar mijn mening. Bovendien heb ik een probleem met de karakterisering van het politieke spectrum in links/rechts.

Ik geloof dat de r/K strategie een veel betere beschrijving van het politieke spectrum is wanneer het gaat om de motivaties. En rechts valt dan samen met K-select. K select betekend o.a. een sterke in-groep preferentie. En dat wil ook zeggen dat men de verzorging van de minder bedeelden in de groep ter ziele neemt. De voortdurende karakterisering -per implicatie- van rechts als “ongevoelig” stoorde me dan ook behoorlijk.

Ook de karaktererisering van links als meelevend en gevoelig gaat imo an de realiteit voorbij. Links is minder gevoelig, maar reageert sterker wanneer men toch getriggerd wordt. En links is daarbij vrijwel unaniem van mening dat “iemand anders” iets moet doen. Zelf is men daartoe bijna nooit bereidt (er zijn wel uitzonderingen, maar mensen van rechts zijn in het algemeen veel sneller bereidt zelf iets te doen).

Een tweede punt is dat JP het wel heeft over “extreem links” en “links” maar dan toch ook weer geen onderscheidt maakt tussen de algemene karaktererisering van deze beide. Ik denk dat er een belangrijk verschil is, extreem links is sterk r-select terwijl vele van de progressieven eerder K-select zijn. Ik maak daarom graag verschil tussen K-individueel en K-groep select. Welke dan ongeveer overeenkomen met de propertarische categories “broederschap” en “autoritair”. De K-individueel of de broederschap groep heeft wel overeenkomsten met links, maar is toch vooral progressief en niet socialistisch.

Overigens is het interview niet geheel oninteressant, maar het is zeker niet op het niveau van de vorige. Het is weer een lang-formaat interview van meer dan 3 uur, dus als je even geen tijd hebt, kun je deze gerust overslaan.