Voor ik over de ideologie begin, het engelstalige artikel is nu ‘af’ (voor zover dat mogelijk is…). Ik heb de intentie om meer engelstalige artikelen te plaatsen en deze artikelen meer up-to-date te houden dan de rest van de site. Zoals je misschien wel gezien hebt, de site is aan een onderhoudsbeurt toe waarbij oud spul verwijdert wordt en er meer ‘lijn’ komt in de onderwerpen. Dit betreft vooral de artikelen bereikbaar via het menu, de posts zullen blijven zoals ze zijn.

Nu naar het onderwerp van vandaag, het is niet zo’n groot onderwerp, maar het gaat om een aspect van ideologie dat ik even kort wil belichten: Elke ideologie moet voortdurend bevestigd worden.

Daar zijn op zijn minst twee redenen voor:

  1. Elke ideologie heeft economische gevolgen, mensen proberen echter instinctief om hun economische welvaart zo ver mogelijk te verhogen. Er bestaat een concurrentie tussen economisch welzijn en ideologie. Alleen door er voortdurend op te hameren dat de ideologische waardes belangrijk zijn zullen mensen bereid zijn een deel van hun eigen welvaart op te offeren aan de ideologie.

  2. Een tweede reden is dat een ideologie principieel willekeurig is. Dat wil zeggen ze heeft geen representatie in de realiteit. Het gevaar bestaat dat de ideologie muteert of splitst. Elke ideologie heeft echter economische interesses voor de predikers van die ideologie. Deze kunnen enkel hun economische belangen verdedigen door de zuiverheid van de ideologie voortdurend te benadrukken. Of op zijn minst de verschuiving van de ideologie onder controle te houden.

Dit opent natuurlijk ook de mogelijkheid om bewust te worden van ideologische denkbeelden: wanneer er iets in de media steeds opnieuw herhaald wordt dan kunnen we er vrij zeker van zijn dat het om propaganda voor een ideologie handelt.