Ik heb weliswaar mijn eigen politieke standpunt al eens gepost, maar ik heb nog nooit de bron hiervoor besproken, bij deze dus. Het volgende is als artikel toegevoegd onder politiek -> Non Agressie Principe

Wat is het eigenlijk?

Eigenlijk is dit zo simpel, dat het iedereen wel duidelijk is. Is ons niet allemaal, toen we nog klein waren, met de paplepel ingegoten: Niet slaan, Niet stelen, Niet liegen en zo voort?

Dat is dus NAP. De afwezigheid van elke vorm van agressie.

Achtergrond

De rest van dit artikel is eigenlijk overbodig, maar ik zal nog wat achtergrond toevoegen om er gevoelsmatig wat grip op te krijgen.

Agressie is het initiëren van geweld, of het dreigen daarmee. Maar het beperkt zich niet tot fysiek geweld alleen.

Ik denk wel eens dat voor de woorden “Non Agressie” gekozen is omdat het wel lekker “bekt”. Iedereen heeft onmiddellijk wel een voorstelling wat er mee bedoelt wordt, en iedereen voelt wel aan dat dit een goed principe is.

Maar wanneer we er over na gaan denken dan komen er toch wel vragen op.

De eerste vraag die beantwoord moet worden “wat is agressie precies?”

Zelf gebruik ik daarvoor een eenvoudig principe: wanneer we iets doen dat iemand anders tijd kost (direct of indirect) tegen zijn zin, dan is dat agressie. Het achterliggende idee hierbij is dat wij slechts een begrensde tijd leven. Deze tijd is het kostbaarste wat we hebben. Dus tegen iemand zijn zin beslag leggen op zijn tijd is agressie. Natuurlijk in aanvulling op de alom bekende fysieke agressie.

Daarbij is wel te bedenken dat hulp niet verplicht is. Het is lovenswaardig om iemand te willen helpen, maar niemand is daartoe verplicht. Wanneer we bijvoorbeeld een informatie voorsprong hebben, dan zijn we niet verplicht deze kennis te delen. Ook niet wanneer we daarom expliciet gevraagd worden. Al zijn de meeste leugens wel een vorm van agressie. Een leugen zet iemand op het verkeerde spoor. En kost hem daarom tijd. Ergo -> Agressie. Wanneer we iets niet willen zeggen, zeg dat dan gewoon.

Zelfverdediging valt niet onder agressie. Ten minste niet zo lang de hoeveelheid geweld die voor de verdediging gebruikt wordt niet onevenredig is in verhouding tot de geïnitieerde agressie. Iemand die een appel steelt in de rug schieten wanneer deze met appel en al wegholt is buitensporig, en dus agressie. Iemand een tik op zijn vingers geven zodat hij een gestolen appel laat vallen is geen agressie.

De grens tussen verdediging en agressie kan soms moeilijk te vinden zijn. Wat de één verantwoorde zelfverdediging vindt kan de ander buitensporig vinden. In deze gevallen geldt dat we altijd blootstaan aan de beoordeling door de maatschappij. We doen er goed aan om dat in ons achterhoofd te houden.

Helemaal geen agressie?

Wanneer men stelt “alle agressie is verkeert” dan probeert het menselijk brein onmiddellijk de randgebieden op te zoeken en iets te vinden dat deze regel breekt. Zijn er gevallen waar agressie wel moreel is? Moreel misschien niet, maar er zijn gevallen waar het gebruik van agressie te verdedigen valt en mogelijk zelfs de enige oplossing is. We kunnen twee verschillende richtingen onderscheiden ongevraagde hulp en “reddingsboot scenario’s”.

Ongevraagde hulp kan zijn: iemand van zijn plaats duwen omdat er een piano op hem gevallen zou zijn. Iemand van zijn plaats duwen is agressie, maar in dit geval kunnen we er van uitgaan dat de persoon in kwestie er achteraf blij en dankbaar voor zal zijn. Wel ontstaat hierbij verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de agressie. Breekt de persoon zijn arm, dan kan hij goedmaking eisen. Redelijk of niet is daarbij niet van belang. Er is namelijk geen verplichting om iemand te redden (of te helpen). De hulp was ongevraagd en daarmee onze eigen keuze en verantwoording. Maar ook de gevolgen van niet helpen (maatschappelijke beoordeling) zijn voor eigen rekening.

Reddingsboot scenario’s zijn situaties waarin het gaat om het naakte overleven. Ze zijn vernoemt naar situaties waarbij mensen in een reddingsboot op de oceaan zitten zonder hoop op snelle redding. Wie krijgt er water en eten wanneer er niet voldoende is voor iedereen? Bij dit soort situaties is het onzinnig om over morele vraagstukken te spreken. Overleven is nu eenmaal belangrijker dan morele principes. Echter ook hier gelt, er ontstaat wel verantwoordelijkheid voor wat er gedaan is. Ook hier zal de maatschappij ons achteraf beoordelen.

Er is nog een derde categorie: filosofische problemen. “Een op hol geslagen tram dreigt een zwangere vrouw te overrijden, jij staat bij een wissel en kunt de tram een andere kant op sturen, maar daar staan 3 oudjes op de rails, wat doe je?”. Dit zijn bedachte scenario’s die in het dagelijks leven niet voorkomen. Het is onzinnig om een moreel principe te gebruiken voor dit soort scenario’s. Er ontstaat bij dit soort vraagstukken niet eens verantwoordelijkheid omdat het om pure hersenspinsels gaat. Misschien leuk voor bij de koffie, maar verder zonder betekenis.

Leven met regels en principes

Bedenk: Het leven is niet simpel. Principes zullen ooit eens tekort schieten. Hoe simpel of complex ook. Dit kan echter geen reden zijn om dan maar alle morele principes overboord te zetten. Voor alle principes gelt, we proberen ze zo goed mogelijk te benaderen, zelfs als we ze nooit helemaal bereiken. En wanneer we falen, dan moeten we op zijn minst bereid zijn dit toe te geven en voor de gevolgen de verantwoording op ons te nemen.