Ik wil er geen gewoonte van maken, maar soms kom je een video tegen die je gewoon moet delen. Zo ook met het volgende interview van Channel 4 (Cathy Newman) met professor J. B. Peterson.

Ik bewonder Peterson voor de manier waarop hij zich door dit interview slaat. Dat is echt professionalisme. Newman leek nauwelijks te horen wat Peterson zegt en probeerde vooral haar interpretatie van, en gevoelens over, de feiten aan de man te willen brengen. Peterson blijft onbewogen en countered iedere -haast emotionele- uitbarsting met kalmte en blijft feitelijk.

Op een gegeven moment dringt het tot de Newman door wat Peterson zegt, en ze lijkt wel met stomheid geslagen als tot haar doordringt dat Peterson zojuist haar vooroordeel compleet onderuitgehaald heeft. Een moment van cognitieve dissonantie. Daarna lukt het haar niet meer om haar eerdere vuur vast te houden en het lichtje gaat een beetje uit.

Waarschijnlijk was ze blij dat het interview over was.

Toch zou ik niet willen zeggen dat de Newman een slechte prestatie geleverd heeft. Het eindproduct -de video- is uitstekend geworden. Rust en feiten tegenover emotie en vooroordeel. En -imo- een duidelijke win voor de feiten.