De video die ik de vorige keer linkte zorgt voor wat beroering. Newman wordt nu als een slachtoffer neergezet en Peterson als een rechts extreme dictator. Dat is volledig onterecht.

Hier is een korte analyse van Scott Adams (de eerste 5 minuten) over de cognitieve dissonantie die Newman onderging in het interview.

Hier is een samenvatting van wat er sinds het interview gebeurt is

Nu, ik vond het interview fantastisch. Het is een uitstekend symbool voor het verschil tussen ratio en ideologie. Newman opereert vanuit ideologie en presenteert vooral haar oordeel over hoe dingen zouden moeten zijn (volgens haar ideologie). Peterson laat zien hoe dit niet mogelijk is.

En daar zit -denk ik- de echte oorzaak voor de aanstoot die links neemt aan dit interview. De bedreigingen die gemaakt zouden zijn (zonder bewijs tot nu toe) zijn enkel een afleidingsmanoeuvre om van onderwerp te veranderen. Dit interview heeft de amgydala van links dusdanig geïrriteerd dat ze om zich heen moeten slaan om hun eigenbeeld overeind te houden. Het hele interview is een massieve cognitieve dissonantie voor links.

In zekere zin is het interview het puntje van de speer van de hedendaagse ‘slag om de toekomst’.

Eigenlijk zou in het voortgezet onderwijs het interview besproken moeten worden als deel van het lesmateriaal. Dat zou dan zo kunnen gaan zoals in de volgende video van Sargon: