Ik heb een nieuwe pagina toegevoegd onder filosofie -> Stoïcisme. De post is hieronder herhaald.

Zit er aan filosofie al een ‘stoffige’ associatie, bij ‘stoïcisme’ komt daar nog een soort droge onbeweeglijke associatie bij. Niet echt iets dat interesse oproept…

Maar dat is onterecht. In het huidige tijdperk van zelfhulp & zelfontwikkeling past stoïcisme perfect. Ik zie de eerste stoics dan ook niet zozeer als filosofen, maar meer als de eerste life-hackers. Onder filosofie versta ik eigenlijk het stellen en onderzoeken van existentiële vragen. Stoïcisme lijkt dan een buitenbeentje. Stoïcisme gaat veel meer over de vraag hoe we ons leven zo goed mogelijk inrichten en beleven.

Veel stoïsche leefregels zijn tegenwoordig opgenomen in de zelfhulp boeken en websites. Ze worden verkondigt door gurus in podcasts etc alsof het nieuwe ontdekkingen zijn. Maar niets in minder waar. Al is het wel zo dat tegenwoordig een aantal stoïsche leefregels voor het eerst bevestigt worden door wetenschappelijke onderzoeken.

Natuurlijk zitten er een paar dingen in het antieke stoïcisme die inmiddels achterhaalt zijn. Gewoon omdat de wetenschap nu veel verder is. Maar dat hoeft niemand er van af te houden om eens in het stoïcisme te duiken.

Geen introductie van het stoïcisme kan kompleet zijn zonder er op te wijzen dat een ‘stoic’ geen emotieloze ziel is. Een stoic zal wel proberen om negatieve emoties te beheersen en -indien mogelijk- te voorkomen. Daar zijn verschillende technieken voor die je ook in de moderne leef-stijl tijdschriften en websites regelmatig tegenkomt.

Persoonlijk vind ik dat stoïcisme een leuke start is om meer controle over je leven te krijgen. Maar ik vind ook dat stoïcisme te kort schiet als het gaat om het voeren van een bevredigend leven. Ik denk dat je als mens in de maatschappij moet ‘staan’. Dat wil zeggen we hebben een (soort) verplichting om in de maatschappij goed te functioneren en deze naar beste kunnen voortuit te helpen. Stoïcisme is daarbij een goede start, want we zullen eerst onszelf moeten beheersen voordat we de benodigde stabiliteit hebben om ook anderen te kunnen helpen. Maar een stoïsch leven alleen is voor mij niet genoeg.

Is stoïcisme voor iedereen?

Hmm, een moeilijke vraag. Ik zou graag zeggen ‘jazeker!’, maar ik ben daarvan niet overtuigd. Er zitten zeker tips voor iedereen in het stoïcisme. En in die zin is het ook iedereen wel aan te raden om van het stoïcisme kennis te nemen. Maar voor een volledige adaptering van alle stoïsche leefregels moet je waarschijnlijk wel een zekere aanleg tot stoïcisme hebben.