Het familiebedrijf draait, en we hebben de schaapjes op het droge. Hoe verder?

Veel mensen zullen al gestopt zijn als ze hun eigen rijkdom vergaart hebben. Een aantal mensen is doorgegaan, heeft een familiebedrijf gestart en vraagt zich af hoe door te gaan… Wanneer er een familiebedrijf is, en deze levert een aardige winst op, dan heb je inmiddels ook al kennis gemaakt met de andere familie bedrijven (en andere bedrijven) in je woonplaats.

Wil je doorgaan, dan zijn er twee paden open: zelfstandig doorgroeien, of… punt 3 en 4 herhalen samen met een aantal andere (familie) bedrijven in je omgeving. Maar zelfs als je wilt doorgroeien, dan zul je te maken krijgen met de andere vermogende mensen/bedrijven in je omgeving. Er is nauwelijks aan te ontkomen om een zekere vorm van samenwerking te beoefenen. Elkaar de opdrachten toespelen, geld in de eigen cirkel houden, in de eigen omgeving. Deze samenwerking kan zowel impliciet zijn (oude jongens club) als expliciet (contractueel). Al is de expliciete methode lastig om geheel legaal te houden. Impliciet is een stuk gemakkelijker, en verrassend effectief.

Inmiddels is het wel duidelijk waar dit eindigt. Hetzelfde principe kun je ook op nationaal niveau gebruiken, en op internationaal niveau.

Als je een goed lopend familie bedrijf hebt, dan heb je ook aardig invloed gekregen op lokaal politiek niveau. Voor zover je deelneemt aan de oude jongens cirkel, want doe je dat niet dan kun je wel eens behoorlijk tegenwind hebben.

Hetzefde gelt voor nationaal en internationaal niveau. Zelfs al werkt men niet expliciet samen, laissez-faire zal een belangrijk deel zijn van het gemeenschappelijk bestaan, wellicht met uitzondering van directe concurrentie in dezelfde markt. Al vermoed ik dat er zelfs daar meer laissez-fair is dan men de buitenwereld voorspeelt.

Samenzweringen? maakt dat wat uit? Samenzweringen of spontaan gedrag, het verschil is voor buitenstaanders niet zichtbaar.