Nu Bitcoin snel op de $10.000 afkoerst is het opnieuw in de belangstelling. Iedereen heeft er een mening over en uitersten verkopen goed als oogbal-trekkers.

Ik ga er van uit dat je al op de hoogte bent van de “revolutionaire blockchain” (wat dat dan ook mag zijn… ok, ik weet er wel een beetje over) en het stroomverbruik voor mining is wellicht ook al bekend, en tenslotte zijn de meningen dat het allemaal maar hete lucht is ook wijdverbreid.

Tot zover niets nieuws dus.

Maar er zitten wel een 2 (of 3) aspekten aan bitcoin die ik niet of nauwelijks elders vermeldt zie. En die imo toch belangrijk zijn voor de prijsontwikkeling.

Shorten

Shorten betekend BTC lenen en verkopen, dan wachten, dan terugkopen en de BTC lening aflossen. Wanneer BTC in de tussentijd gedaald is, verdien je er aan.

Bij aandelen en andere financiële producten is shorten vrij normaal. In BTC niet. Shorten zorgt voor een groter aanbod dan er werkelijk voorhanden is. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat er bij sterke prijsstijgingen een overaanbod kan verschijnen die de stijging dempt. Tenminste wanneer handelaren verwachten dat de prijsstijging onterecht is.

In BTC was tot voor kort short gaan onmogelijk. Tegenwoordig zijn er wel exchanges waar dit mogelijk is, maar het is zeker niet wijdverbreid. Er is dan ook geen overaanbod na sterke prijsstijgingen.

De dempende factor die van shorten uitgaat is imo dan ook vrijwel afwezig in BTC. Stijgingen zullen dan ook sneller en hoger gaan dan wanneer er wel shorten op grotere schaal zou plaatsvinden.

Splitsbaar

BTC kan bijna ongeremd opgesplitst worden in kleinere fracties. Bijvoorbeeld bij aandelen is een aandeel een aandeel. Enkel via speciale constructies kunnen aandelen opgesplitst worden. Bij BTC kun je zonder problemen in honderdsten of duizendsten handelen. Of nog kleiner.

Theoretisch betekend dit dat een clubje handelaren de prijs van BTC omhoog kunnen drijven met slechts een vrij klein volume aan beschikbare bitcoins en een klein volume aan dollars. (Of andere munten natuurlijk)

Stel je voor Peter verkoopt 1 BTC aan Paul voor $10000 (koers: 10000), Paul verkoopt 0,99 BTC aan Peter terug voor $10000 (koers: 100101), Peter verkoopt weer 0,98 BTC terug aan Paul voor $10000 (koers: 10204), etc etc.

Je ziet dat de prijs van de BTC omhoog gaat zonder dat er in werkelijkheid meer geld in BTC gaat zitten. Overigens is die uitdrukking wel gangbaar maar fout: het geld blijft bij Peter of Paul, het zit nooit in de BTC. Toch doet men alsof de prijs van BTC hierdoor verandert.

Er is in principe geen grens aan deze cirkel-trade. Het kan doorgaan tot de koers in de miljarden loopt. De enigste limiterende factor is dat op een gegeven moment andere mensen zullen besluiten tot verkoop. Zolang echter de investeringsvraag en de vrijkomende BTC elkaar in evenwicht houden is er geen grens aan de cirkel-trade.

Overigens is deze cirkel ook op de weg naar beneden voorhanden!

Dit kan niet met aandelen of andere waardepapieren. De fractionele eigenschappen van BTC zijn wat dit betreft uniek, gecombineerd natuurlijk met het feit dat er geen tegenoverstaande waarde is en ze niet gebruikt worden in het dagelijks betalingsverkeer.

Banken

Er wordt wel gezegd dat BTC onafhankelijk is van de banken. Maar dat is een klein beetje aan de realiteit voorbij. Zolang we niet in de winkel met BTC kunnen betalen zijn we aangewezen op de BTC-markten om BTC om te zetten in Euros. En het geld van die markten komt dan via een bankrekening weer bij ons. Hmm.

Nu is het wel mogelijk om dit buiten de banken om te doen, maar dat is lastig en zeker (nog) niet algemeen gangbaar.

Conclusie

Of BTC in een bubble zit of niet weet ik niet. Het meest waarschijnlijke op de korte termijn is dat hij na de $10.000 per BTC doorbroken te hebben weer een stuk terugvalt. En daarna weer gewoon verder stijgt.

Er moet meer gebeuren voordat de bitcoin breekt. Zolang de wereldeconomie op hete lucht blijft draaien zie ik geen reden waarom bitcoin niet hetzelfde zou doen.

Maar wanneer de langverwachte wereldwijde economische collapse een feit is… dan zal ook BTC de zwaartekracht niet kunnen weerstaan. Of BTC deze de crisis kan overleven hangt af van de diepte van die crisis.