Er is een artikel aan de r/K theorie toegevoegd: Het bewijs?. Omdat ik de inhoud daarvan al eens eerder behandelt heb (in een iets andere bewerking) wordt het hier niet herhaalt.

In plaats daarvan is me opgevallen dat er in de USA een bitcoins future gelanceerd is.

Dit is een geval waar ik me echt afvraag of men wel weet waarmee men bezig is…

Er zijn pundits te horen die verkondigen nu het einde van de bitcoin bubble. Want de future handelaren zouden de BTC bubbel wel even “shorten”.

Hmm, niet zo snel denk ik dan, want BTC valt niet echt te shorten. Zeker, de futures kunnen wel ge-short worden, maar dat zijn enkel de futures. Dat beïnvloedt de koers van BTC niet direct. Pas waneer de future contracten geleverd moeten worden kunnen de handelaren de BTC verkopen. En bovendien zullen veel handelaren voor cash-settlement kiezen. Dan is er al helemaal geen sprake van handel in de onderliggende BTC. (Kan wel, maar is onwaarschijnlijk)

In de normale futures markten bepalen de futures in hoge mate de prijs van het onderliggende product. Dat is met BTC niet het geval. De futures markt loopt alleen parallel met de koers van BTC omdat de futures handelaren een oogje op BTC houden. Er dringt zich een zekere vergelijking met de futures op de temperatuur op… (ja die zijn er echt!)

Ik ben benieuwd hoe het met de futures zal verlopen. Al verwacht ik er geen grote dingen van. Het maakt de BTC misschien iets acceptabeler. Iets comfortabeler voor handelaren om BTC te accepteren als betaalmiddel. Als dat zo is, dan hebben de futures ten minste een goed effect gehad.