Ik wilde eigenlijk niet al weer een bitcoin post maken, maar de grafiek die ik zag vraagt gewoon om een vermelding:

btc-chart-2017-12-24

We zien twee dingen in de grafiek: De prijs van de bitcoins, en het volume dat verhandelt is.

Elke dag heeft twee 1 verticale balkjes boven elkaar. Groen of rood. De balkjes zijn groen wanneer de prijs bij de dagsluiting hoger was dan bij de dagopening. En rood wanneer het omgekeerde het geval was.

Een rij dagen waar de prijs gestaag oploopt resulteert in een serie opeenvolgende groene balkjes.

De volume balkjes staan op de onderste lijn. De prijsbalkjes “zweven” rond de bitcoin prijs in de grafiek.

Bijvoorbeeld van 20-24 november lag de BTC prijs rond de $8.000 per BTC. Vanaf 24 Nov zien we de prijs stijgen tot $10.000 op 28/29/30 nov.

De rode volume piek op 29 nov is interresant: Hier zijn er kennelijk een redelijk groot aantal mensen geweest die gewacht hebben op de $10.000 om te verkopen.

Maar ondanks de verkopers slaagden de kopers er in om op 30 en 31 nov de koers te laten stijgen. Achteraf gezien is dit het signaal geweest dat de koers nog verder omhoog zou gaan. Psychologisch is het zo dat wanneer de koers blijft stijgen mensen minder genegen zijn om te verkopen. Zelfs mensen die eigenlijk al zoiets hadden van “misschien tijd om wat winst te nemen” worden door de stijgende koersen gelokt om te wachten.

Maar wat we ook zien is dat het volume op de koop dagen (groene balken) sinds 30 nov gestaag afneemt. De koop-trend wordt duidelijk zwakker. Op 17 dec slaat de stemming om. Koop volume wordt verkoop volume. En dat verkoop volume neemt toe als de prijs lager wordt.

Dat is een slecht signaal. Op 22 dec zien we een verkoop volume piek. Dit wordt wel een capitulatie genoemd. De mensen will van de BTC af, hetgeen ook te zien is in de prijs die op die dag valt tot bijna $11.000. Interessanter wijze dekt de prijs van de verkoop piek de sterke stijging van 6 & 7 dec volledig af. Dit is een indicatie dat deze capitulatie verkoop belangrijk kan zijn.

Het koop volume op 23 dec is een goed teken.

De gegevens van de 24ste zijn nog niet compleet natuurlijk.

Hoe gaat dit verder?

  • De piek prijs van bijna $20.000 is een belangrijke geweest. Deze zal waarschijnlijk niet op korte termijn doorbroken worden.
  • De verkoop piek van 22 dec was ook belangrijk, dit kan een tijdelijke bodem onder de BTC prijs zetten van ca $11.000.
  • Het verloop van $8000 naar (bijna) $20.000 was veel te snel, er zit nog veel onrust in de markt. Mensen zijn nog niet gewend aan dit prijsniveau.

Dit voert mij er toe te verwachten dat BTC nog een paar maanden stabilisatie nodig heeft. Het lijkt er op dat BTC de komende tijd tussen de $20.000 en $11.000 heen en weer zal bewegen. Op slechte dagen is een verkoop piek met een prijs van $8.000 niet onmogelijk.

Wanneer BTC zich tussen een prijs van $8000 en $11.000 kan stabiliseren voor een periode van enkele maanden, dan zou dat een goed koop moment kunnen zijn (valt nog af te wachten natuurlijk).

PS: Omdat de BTC prijs geheel virtueel is, is the technische analyse van BTC charts de enige analyse die voorspellend character zou kunnen hebben. Of ik daar goed in ben, dat moet nog blijken…