Ik hoorde onlangs een podcast over financiële leefregels. Iemand had er 9 opgeschreven voor de Amerikaanse omstandigheden. Hoewel ik het met een paar daarvan eens was, zijn andere niet van toepassing op de Nederlandse omstandigheden.

Natuurlijk moest ik er aan denken wat zouden de beste algemene financiële leefregels zijn?

Laat ik eens wat proberen:

  1. Iedere maand sparen.
  2. Geen consumptief krediet.
  3. Een hypotheek mag nooit boven de 80% van de waarde van het huis uitkomen, en moet afbetaalt zijn voor je 60 bent.
  4. Niet investeren in dingen waar je geen verstand van hebt.
  5. Maak indien mogelijk gebruik van belastingvoordelen en/of werkgever voordelen bij het sparen.
  6. Neem geen financieel advies van mensen die niet leven zoals jij dat zou willen.
  7. Neem geen financieel advies van een adviseur die je niet zelf betaalt.
  8. Gratis bestaat niet, gratis is een woord dat gebruikt wordt wanneer niet duidelijk is hoe er voor iets betaalt wordt.
  9. Verzeker alleen tegen ondraaglijke financiële risico’s.
  10. Maak werk van je gezondheid.

Wel, dat zijn er 10. En meer is beter?

De meeste spreken voor zichzelf, behalve misschien die van de hypotheek. Ik houdt niet van hypotheken. Ze drijven de prijzen van huizen op, en reduceren je keuze vrijheden in het leven. Bovendien zijn ze vaak duur. Maar ik erken ook dat er situaties zijn waarin een hypotheek toch wel toepasselijk kan zijn. Al is het alleen maar omdat ze voor een gedisciplineerde opbouw van vermogen kunnen zorgen.

Maar natuurlijk kun je dan geen “aflossingsvrije aandelen investering spaarturbo hypotheek” (of andere dergelijke onzin) nemen. Bedenk dat je nooit moet investeren in iets waarvan je geen verstand hebt. Houdt een hypotheek altijd simpel: maandelijkse aflossing, 30 jaar looptijd (of iets minder lang als je al wat ouder bent) en na einde looptijd is het huis dan eindelijk van jou.

Wel ben en blijf ik van mening dat er betere methodes zijn om vermogen op te bouwen. Maar een hypotheek is gemakkelijk, is vertrouwd, en vooral: kun je niet zo maar even stopzetten!!! Vooral dit laatste is belangrijk. Wanneer men vermogen opbouwt met andere methodes blijft de verleiding bestaan om dit “even” te onderbreken. Vaak met desastreuze uitkomst.