Vandaag even iets geheel anders, de goudprijs.

Dit is het lange termijn perspectief (100 jaar):

goud-100jaar

Er bestaat een technisch patroon genoemd “flag”. Dat patroon is genoemd naar een vlagstok met daaraan een flag. Dat wil zeggen de prijs gaat stijl omhoog (de vlagstok) en valt dan een beetje terug (de vlag die aan de stok hangt). Voor een prijs die in een stijgende lijn zit is het flag patroon uiterst positief. Als regel (kuch kuch) gelt dat de prijs waarschijnlijk na de (hangende) flag nog een keer de hoogte van de stok zal stijgen.

Ik zie in de 100 jaar kaart 3 zulke flaggen, en een potentiële vierde die mogelijk nog in de maak is. In ca 1930 de eerste, in ca 1973 de tweede en van 1980 tot 2000 de derde. De vierde die mogelijk in de maak is loopt van 2000 tot vandaag. Deze grafiek is logaritmisch. Een prijs voorspelling is dus nogal lastig, maar als de vierde flag inderdaad een flag wordt, dan zou de top ergens tussen de 5.000 en 10.000 USD per ounce moeten uitkomen.

De 10 jaar grafiek laat dit beeld zien:

goud-10jaar

De gehele grafiek ziet er technisch ok uit. Als we het deel 2013-2018 bekijken dan valt een zekere symmetrie op. Vanuit technisch perspectief is dit een “omgekeerde kop en schouders”. Als voorspellend karakter hoort er een prijs niveau van ca 1700-1800 bij. Op relatief korte termijn. Het (ca) 1400 niveau is daarbij belangrijk: wordt deze doorbroken dan is er weinig “weerstand” en kan de prijs snel oplopen. Tot ca 1600. In wezen ontstaat er dan nogmaals een “omgekeerde kop en schouders” maar dan met een geassocieerde prijs voorspelling van boven de 2000 USD/once.

Wanneer we teruggaan naar de lange termijn kaart dan zien we dat een prijs boven de 2000 USD/once het begin van de flagstok zou moeten zijn die de prijs tot boven de 5000 USD zou kunnen opdrijven.

Zoomen we nog verder in op de 3 jaar grafiek:

goud-3jaar

Hier zien we stijgende bodem prijzen en een bijna horizontale top prijs op ca 1380. Nu komt het veel voor dat zo’n horizontale weerstandslijn pas na meerdere aanlopen doorbroken kan worden. Er ontstaat dan een soort taartpunt patroon zoals we deze in de grafiek kunnen zien. De prijs gaat binnen deze taartpunt op en neer, maar de afstand tussen de top en bodem wordt steeds kleiner. Vaak zijn er drie zogeheten “tests” van de weerstand nodig voordat er doorheen kan worden gebroken. En we zien inderdaad 3 van deze tests op de horizontale weerstand.

Het lijkt waarschijnlijk dat de 1380 lijn binnenkort naar boven doorbroken gaat worden. En als we dan weer uitzomen, een uitbreken boven de 1380 tilt de prijs bijna onmiddellijk boven de 1400, welke de prijs een flinke zet zou kunnen geven richting 1600, welke een prijsdoel van boven de 2000 geeft welke de flagstok naar 5000 zou beginnen.

Nu, voorspellingen zijn goedkoop. Ze kosten bijna niets. En ze gaan regelmatig mis.

Maar als we nu ook weten dat de USD nogal zwak is, dat er vele politieke spanningen zijn, dat er een handelsoorlog begonnen is en dat goud vaak omgekeerd evenredig is met het vertrouwen in de politiek, tja… dan…

PS: Ik moet er natuurlijk wel op wijzen dat er twee komponenten aan deze grafieken zitten, Goud én de USD! En 1 van deze kan de prijs voorspellingen al waar maken. Of een stijgende goudprijs, of een vallende USD of een combinatie van beide. Wat ik niet in deze grafieken kan zien is hoe de prijsontwikkeling in Euro’s gemeten zou kunnen zijn.