Waarschijnlijk ben je wel bekend met het fenomeen ‘Zonnevlekken’. Zonnevlekken zijn een indicator van de magnetische activiteit op de zon. Nu heeft professor Valentina Zharkova een nieuwe en best wel interresante theorie/model ontwikkeld dat deze zonnevlekken activiteit kan voorspellen. De link naar haar presentatie.

Helaas is de audio kwaliteit niet al te best, en juist een zeer interresant deel van de projecties ontbreekt (waarom?), al zijn deze ontbrekende beelden wel elders te vinden (en ook tijdens het vraag en antwoord duiken ze wel op).

Anderhalf uur, een beetje een zit. En wanneer je niet wetenschappelijk geïnteresseerd bent dan is het waarschijnlijk niet te doen.

Daarom duiken er waarschijnlijk berichten op met titels als: “400 jaar afkoeling voorspelt door Professor Zharkova”.

Wel, dat voorspelt ze niet. Jammer voor de doem profeten…

Maar het zonnevlekken model dat ze ontwikkelt heeft is wel razend interresant. Het gebruikelijke model gaat uit van een ‘soort’ homogeen magnetisch veld gespiegeld door de evenaar van de zon. Dit model levert een leuke verklaring op voor de 11 jarige cyclus in de activiteit van de zonnevlekken.

Maar, de standaard modellen zijn slecht in het voorspellen van de amplitude (i.e. aantal zonnevlekken) in een cyclus.

Ok, waarom is dit interresant? Ah, dat heeft te maken met een correlatie tussen zonnevlekken (op de zon) en de gemiddelde jaartemperatuur op aarde. Er is een theorie dat dit veroorzaakt wordt door een toename/afname van kosmische straling, maar deze theorie is -dacht ik- nog niet algemeen aanvaard. De correlatie is echter een feit, daar kunnen we niet omheen.

Deze correlatie is met name belangrijk door het ‘Maunder Minimum’ een langere periode met zeer weinig zonnevlekken die samenvalt met de kleine ijstijd in de middeleeuwen. (Dit is niet de enigste correlatie, maar wel de belangrijkste en grootste)

Modellen die zonnevlekken activiteit voorspellen zijn daarom voor de lange termijn klimaat verwachting zeer interresant, ook wanneer we nog niet zeker zijn hoe de correlatie tot stand komt.

Professor Zharkova heeft nu een model ontwikkeld dat uitgaat van twee (en na spiegeling vier) verschillende magnetische cycli op de zon (op verschillende dieptes). Deze twee cycli lopen echter uit-de-pas zodat ze elkaar soms versterken, en soms… uitdoven.

Uiteindelijk is het model nog iets complexer geworden door een curve matching algorithme (gebaseerd op Fourier analyse). Met het uiteindelijke model blijk Zharkova in staat zeer nauwkeurig te voorspellen hoe sterk de zonnevlekken activiteit zal zijn. Cyclus nummer 24 heeft het model bevestigd, maar natuurlijk is de bevestiging door slechts 1 cyclus nog geen doorslaggevend bewijs.

Het resultaat is dat er een 350-400 jaar durende super cyclus aan het werk lijkt te zijn op de zon die het aantal zonnevlekken binnen de 11 jarige kleine cyclus bepaalt.

Het maxima van de super cyclus zijn we gepasseerd, we gaan nu op weg naar een minimum in de super cyclus. Dit minimum start in 2020 en zou duren tot ca 2055.

Wanneer de correlatie met de gemiddelde jaartemperatuur op aarde aanhoudt, dan moeten we er rekening mee houden dat er een aantal zeer koude winters in aantocht zijn. En ook de zomers zullen niet echt warm uitvallen.

En hoe zit dat met de Global Warming?

Wel, Zharkova heeft een schatting gemaakt dat het effect van de koeling wel eens 5 keer sterker zou kunnen zijn dan de verwachte verwarming. Persoonlijk hecht ik niet zo zeer aan deze schatting. Want om een goed model te maken zouden de global warming modellen moeten worden aangepast met het koeling model om feedback mechanismen te kunnen modelleren. Zolang dat niet gebeurt zijn voorspellingen zeer onbetrouwbaar.

Wel zal het interresant zijn om te zien hoe de zonnevlekken activiteit in cyclus 25 zich zal ontwikkelen. Deze cyclus begint eind 2018 en duurt zoals gebruikelijk 11 jaar. Als het model van Zharkova korrekt blijkt, dan zal de activiteit zeer laag zijn, en is de waarschijnlijkheid hoog dat we het koud zullen hebben!