Gisteren las ik hoofdstuk 7 uit het boek “12 Rules for Life” van Dr Jordan Peterson. Het is een hoofdstuk over zijn -inmiddels- beroemde uitspraak: Voordat je de wereld gaat veranderen, ruim eerst je kamer op.

Er zit heel veel diepgang in dat hoofdstuk, en samen met andere informatie kom ik tot een opmerkelijke conclusie. Ik ga deze in het engels geven omdat ik moeite heb om de juiste Nederlandse vertalingen te vinden. Op zich is deze conclusie wellicht niet erg begrijpelijk, er zit een flink stuk filosofie achter. Maar omdat deze thema’s hier toch af en toe aan bod komen, probeer ik het maar eens zo. Wellicht dat ik er in latere posts er nog eens op terug zal komen.

De eerste conclusie is deze: Faith is the opposite of nihilism.

Nihilisme steek tegenwoordig de kop op, zeker als uitwas van het postmodernisme. En het kan moeilijk zijn om hier een weerwoord tegen te geven. In dit hoofdstuk werd mij duidelijk dat “Faith” (te vertalen met een combinatie van ‘geloof’ en ‘vertrouwen’) het tegenovergestelde van nihilisme is. Niet wetenschap of logica.

Hoe verhoudt zich dit tot orde en chaos vroeg ik me daarna af. Immers orde en chaos zijn archetypische representaties die steeds terugkeren als elkaars tegenover gestelden. Chaos en orde zijn concreet, faith en nihilism zijn enkel ideeën. Vandaar dat ik de sprong maakte naar: Faith creates order out of chaos. In de lessen van Peterson en filosofie komen we vaak het begrip ‘logos’ tegen. Logos is het middel waarmee faith orde uit chaos maakt: Faith uses logos to create order from chaos.

Daarna lijkt het duidelijk dat er ook een manier moet zijn waarop chaos uit orde moet worden gemaakt. Nihilism creates chaos out of order. Maar hoe zou dat in zijn werk gaan? Terugdenkend aan het post-modernisme kreeg ik deze ingeving: Nihilism uses reason to create chaos from order. Want is het niet zo dat door te redeneren de post modernisten uiteindelijk de orde proberen omver te halen en tot een vormloze (nihilistische) samenleving te komen?

Nu zat ik nog met goed en kwaad, hoe passen die in dit beeld? Gelukkig geeft Peterson enkele hints in boek. Hij associeert goed (of meaning) met het creëren van orde en het kwaad als het tegenovergestelde. Dit gaf mij inspiratie om dit zo samen te vatten: Good is applied faith. en Evil is applied nihilism.

Eenmaal daar aangekomen was er enkel nog een klein vonkje nodig om tot een antwoord op de vraag naar de zin van het leven te komen: The meaning of life is to live a faithfull life.

Een leven vol van vertrouwen en geloof (faith) creëert orde uit chaos. Maakt het leven niet alleen mogelijk, maar verbetert ook het leven. Het houdt de chaos en al zijn ellende op een afstand. Maar het is een nooit aflatende strijd. Chaos ligt op de loer (chaos lies in wait). Wanneer niet door natuurrampen of zoals de tweede thermodynamische wet, dan wel in het intellect (reason) dat zonder faith enkel chaos kan produceren.