Ik geef toe dat ik best wel een zwakke plek heb voor zelf-ontwikkeling boeken. Ik heb er meer van gelezen dan nodig is. Ik had me na “Gorilla Mindset” (van Mike Cernovic) eigenlijk voorgenomen om niet langer van dat soort boeken te willen lezen. Maar voor Jordan Peterson maakte ik dan toch weer een uitzondering.

En gelukkig maar, want ik vind het zonder meer een uitstekend boek. Het zou me niet verbazen wanneer dit tot de klassiekers gaat behoren. Wanneer je met de video’s van Peterson bekent bent, dan zal de inhoud van het boek je niet echt verrassen. Het is zoals we inmiddels van hem verwachten, solide en vol inzichten.

Toch vind ik het ook wel weer moeilijk om een oordeel te vellen over het boek. Het beslaat best wel een breed terrein, en de inzichten zijn zeker opmerkelijk, maar er blijft bij mij iets knagen. Alsof er iets niet helemaal “af” is.

Dat kan te maken hebben met het feit dat ik de inhoud perfect vind, maar de presentatie beter zou kunnen. Zo vind ik dat het boek niet echt gemakkelijk leest. Het leest ook zeker niet moeilijk, en is best wel begrijpelijk gehouden. Maar het ‘loopt’ niet altijd even lekker. Ik heb het gevoel dat het te dicht bij de spreektaal ligt. Normaal gezien hebben boeken een iets ander taalgebruik dan het gesproken woord. Maar in dit boek heb ik het lezen en begrijpen een paar keer kunnen helpen door me voor te stellen dat Peterson dit aan het vertellen was in een video. Inclusief toonnatie en pauzes.

Misschien dat een editor hieraan het een en ander zou kunnen verbeteren. Maar dan stoot je natuurlijk wel op het probleem dat Peterson nauwkeurig wil zijn in zijn woordgebruik. Dat beperkt de mogelijkheden van een editor behoorlijk. Dit voert dan tegelijk tot het tweede potentiële probleem. Peterson is een slimme gast, veel slimmer dan ik het ben. En een IQ gat van 30 punten is zo ongeveer het maximum wat overbrugbaar is in de communicatie. Nu ben ik zelf ook niet dom, en misschien is het mijn leeftijd?… maar ik heb niet de indruk dat dit een leesbaar boek is voor de gemiddelde persoon. Ik hoop dat ik me hierin vergis want veel van de materie in het boek is juist ook zo goed bruikbaar voor de gemiddelde persoon.

Ik geef dan ook 4 van 5 sterren aan dit boek. Als je graag zelf-ontwikkeling boeken leest, dan moet deze zeker op je lijstje staan. Maar ondanks de missende ster is dit wel een boek dat eigenlijk iedereen eens gelezen zou moeten hebben.

Toevoeging 2018-11-23:

Ik heb het commentaar dat o.a. Vox Day op Jordan Peterson geeft gevolgd. Maar ik heb niet zijn boek “Jordanetics” gelezen. Het commentaar dat er op Peterson is imo deels terecht. Zo is Peterson zeker niet rechts. Peterson zelf geeft aan dat hij een classieke liberaal is (in US terminologie). En dat komt ook zeker wel uit in het boek.

Nu heb ik sinds het review hierboven zelf het een en ander gelezen over diepte psychologie. En ik geef toe dat vanuit die hoek gezien het boek van Peterson een heel andere indruk geeft, minder positief, soms zelfs negatief. Ik sta dan ook niet langer zonder meer achter alle 12 regels.

Toch wil ik het boek ook niet verbranden. Maar ik ga het ook niet opnieuw lezen om te zien hoe ik elke regel nu zou interpreteren. Het leesadvies dat ik hierboven gegeven heb, nee dat zou ik vandaag niet meer geven.