Wanneer ik in dit artikel over risico spreek dan bedoel ik financieel risico.

Financieel risico is de kans dat we een investering geheel of gedeeltelijk verliezen.

Het probleem is dat we als mens helaas niet in staat zijn om (financieel) risico instinctief aan te voelen. Wanneer we op ons ‘gevoel’ afgaan is het resultaat vaak destructief.

Mijn basisregel voor risico is als volgt:

Het risico is er en blijft er

We kunnen wel proberen om risico te verlagen, bijvoorbeeld door beter onderzoek te doen. Maar bedenk dat het heel moeilijk is om goed onderzoek te doen. Juist omdat we risico niet instinctief aanvoelen kan een risico onderzoek gemakkelijk contra productief zijn.

De enige universele manier om de gevolgen van een calamiteit te verlagen is die gevolgen uitsmeren over meer deelnemers. Hierdoor wordt dan het individuele risico verlaagd, ook al blijft het totale risico gelijk. Dit is wat verzekeringen weten en doen.

Maar de verzekeringen weten ook dat het risico niet verdwijnt. Daarom sluiten ze massa-gevallen uit. Zo kun je een verzekering krijgen tegen water schade, maar niet tegen (grootschalige) overstromingen. Auto verzekeringen sluiten bijvoorbeeld oorlog schade uit.

Verzekeringen hebben daar een heel goede reden voor: wanneer al hun klanten op dezelfde dag een schade geval claimen gaan ze failliet.

En hoewel veel mensen zich dit niet realiseren, dit heeft ook zijn betekenis voor de verzekerden: Als je een all-risk auto verzekering afsluit, dan is niet alle risico verzekerd! Het is onmogelijk om je te verzekeren voor een risico dat iedereen tegelijk zal treffen.

In de financiële market lijkt men dit principe niet te (willen?) begrijpen.

Elke financiële investering -voortkomende uit sparen- heeft risico. Niet één uitgezonderd.

Zoals reeds aangesproken, zelfs geld in een sok onder het matras heeft risico: diefstal, inflatie, brand, vergeten, wissel van geld van bv euro naar gulden.

Risico is er altijd en overal. Als we in deze serie de verschillende investerings mogelijkheden gaan bekijken zal het bijbehorende risico dan ook zeker belicht worden.

Puzzel

De centrale banken zijn gevormd om het risico van een bank failissement op te heffen. Maar risico kan niet vermeden worden, waar zit het risico dan nu, en wat betekend dit voor onze investeringen? Het antwoord daarop zit in deze serie (en elders op deze site). Probeer zelfs eens uit te vinden waar het bank failissement risico zich nu verbergt…

vorige

volgende