Ik lees op dit moment het boekje “Suicide of the West” van James Burnham.

James Burnham begon als een Amerikaanse communist. Maar hij bestudeerde de politiek vanuit een “wat werkt” en “wat is er gebeurt” perspectief en verliet dan ook al snel zijn meer progressieve (linkse) ideeën en schreef een voorspellend werk “The Managerial Revolution (1941)”. Daarna kwam zijn waarschijnlijk bekendste boek “The Machiavellians (1943)”, en tenslotte “Suicide of the West (1964)”.

Zoals dat zo gaat met voorspellingen, de meeste zijn niet -letterlijk- uitgekomen. Maar dat wil niet zeggen dat we er niets uit kunnen leren. De Managerial Revolution is toch echt een profetisch werk zoals ik dat hieronder nog zal verduidelijken.

The Machiavellians noemde ik al als bron voor het artikel politieke elite. Achteraf gezien gaat dit boek over de denkwijze van Burnham en hoe hij tot zijn voorspellingen kwam.

In Suicide of the West maakt Burnham een uitgebreide analyse van de progressieve ideologie. Onder andere ook van de evolutie van die ideologie. Ten tijde van het schrijven van deze post ben ik ca halverwege het boekje, en hoe het verder evolueert moet ik nog ervaren.

De reden om toch al een post hierover te schrijven is de realisatie dat de progressieve ideologie globalisering onvermijdelijk maakt.

Tot nog toe leefde ik eigenlijk in de -onuitgesproken- veronderstelling dat globalisering een aparte ontwikkeling was, die op zich niets met politiek te doen heeft. Tja, leef en leer…

De naoorlogse progressieve ideologie keerde zich meer en meer naar de conclusie dat nationalisme een soort erfzonde is en verbannen moest worden. Het is op zich niet verwonderlijk dat bedrijven hiervan als eerste profiteerden en dit voerde tot het fenomeen dat we tegenwoordig als globalisme kennen.

De verdere afbouw van nationalisme -maar alleen in het westen!- voert dan ook onvermijdelijk tot het openstellen van de grenzen en de vloed aan immigranten.

Dat Burnham de tekenen hiervoor duidelijk openlegt in de progressieve ideologie van de naoorlogse jaren is hoogst opmerkelijk. Een echte visionair.

Als we het boek “The Managerial Revolution” and het eerste deel van “Suicide of the West” samen nemen, dan komen we bijna exact uit op het economisch-politieke systeem dat we nu in de wereld zien!

Verbluffend!

Ik ben heel benieuwd naar de rest van dit boekje…

Mocht je geïnteresseerd zijn in politieke theorie, of gewoon de wereld ietsje beter willen begrijpen, dan kan ik Burnham’s boeken van harte aanbevelen!

PS: Burnham legt niet “De Schuld” voor het hedendaagse systeem bij “links” of “de progressieven”. Hij ziet dit meer als een historisch fenomeen waarbij het onmogelijk is om oorzaak en gevolg van elkaar te onderscheiden. Een instelling die ik heb overgenomen. Zeker wanneer we dit combineren met nog andere theorieën en observaties - waarover later meer.