Een tijdje terug pende ik een artikel over het universeel basisinkomen. Nu ik meer over de r/K theorie weet kijk ik door een iets andere bril tegen dit vraagstuk aan.

Ten eerste, het is duidelijk dat een onvoorwaardelijk universeel basisinkomen (OUBI) r-select gedrag zal bevorderen. Voor de effecten zie r/K theorie. Gratis is een indicatie van overvloed, en omdat het onvoorwaardelijk zou zijn ontbreekt elke vorm van selectie druk.

Omdat ik zelf overwegend K-strategisch ben is dat voor mij niet wenselijk. Ook denk ik dat dit op lange termijn niet goed is voor economische ontwikkeling en het overleven van onze cultuur.

Toch denk ik ook dat aan een versimpeling van het huidige sociale systeem grote voordelen zitten. Gewoon afwijzen van een OUBI lijkt me dan ook niet wenselijk.

We zouden eens kunnen nadenken over voorwaarden. Maar voorwaarden zijn voor r-selecte personen niet acceptabel.

Misschien is er nog een andere oplossing: Kopen.

Hoe kun je een OUBI kopen? wel, dat zou met je stemrecht kunnen gebeuren. iemand die een OUBI aanvraagt krijgt deze onvoorwaardelijk, maar verliest dan wel zijn stemrecht in de 4 jaar volgend op de laatste maand van uitkering.

Iedereen heeft dan de keuze: stemrecht of OUBI. Ik weet niet zeker of dit acceptabel is voor r-strategen, maar het lijkt me een goede ruil. De mensen die de belasting betalen waaruit de OUBI betaalt wordt houden zo controle over de OUBI, terwijl de mensen die het OUBI ontvangen geen invloed hebben over het systeem dat deze betaling mogelijk maakt.

Hoewel r-strategen natuurlijk ongemak zouden voelen bij de afhankelijkheid van K-strategen is dit misschien toch verkoopbaar. Immers K-strategen willen van nature zorgen voor hun in-groep. K-strategen zijn van nature gemotiveerd om de belasting voor de OUBI op te brengen. Zeker als dit goedkoper zou zijn dan het huidige systeem, maar ook omdat hun invloed op de politieke toekomst dan groter is. Dit laatste zou een zeer sterke motivator zijn. Maar ik geef toe dat dit wel lastig is voor r-strategen omdat deze het gevoel van de K-strategen niet op een emotioneel niveau kunnen begrijpen. Maar wellicht dat de belofte van ‘gratis’ dit gevoel van overwinnen.

Het invoeren dan dit systeem zou geleidelijk en parallel aan het huidige systeem kunnen gebeuren. Men begint bijvoorbeeld met een (onbelaste) OUBI van 100 euro per maand. Dit is natuurlijk onvoldoende om van te leven, maar het kan goed gebruikt worden om te peilen hoe de acceptatie van zo’n systeem is. De evolutie zou dan afhankelijk zijn van de resultaten hiervan.

Een tweede aspect dat hierbij belangrijk zou zijn is er op de een of andere manier voor te zorgen dat het geld dat men middels de OUBI ontvangt onbelast is. Niet alleen geen inkomstenbelasting, maar ook geen BTW of andere belasting.

Dit zou bereikt kunnen worden de OUBI via een betaalkaart uit te keren. Winkellieren die via deze betaalkaart producten verkopen zouden een virtuele rekening by de belastingdienst kunnen hebben waarop automatisch het gemiste BTW bedrag verrekent wordt.

Dit voert dan tot het effect waarbij er in een winkel twee prijzen zijn: met en zonder OUBI prijzen. Door de mensen dagelijks met beide prijzen te confronteren zal duidelijk worden hoeveel de OUBI maatregel kost zodat deze informatie in de verkiezingen meegenomen kan worden. Dit feedback signaal is imo belangrijk. Zonder dit signaal zou het system ondanks alles toch nog weer uit de hand kunnen lopen.

Het stukje software dat voor reacties mogelijk maakt is nog niet af, dus als je op deze post wil reageren, kijk dan even op de contact pagina voor het email address. Ik zal de reacties gebruiken om deze post (indien nodig) aan te passen.