Als we de meest bekeken politiek geörienteerde youtube videos van de afgelopen maand of twee bekijken, dan valt op dat het overton window weer wat verschoven is. En wel naar rechts.

Zo is het begrip ethnostaat opeens een bespreekbaar concept geworden. Een jaar of zo geleden zou men hiervoor onmiddellijk verbannen zijn.

Wat is een ethnostaat nu eigenlijk? Als ik het begrip opzoek dan krijg ik vooral Duitse links te zien. In Nederland is het begrip dus kennelijk nog niet erg verbreid.

Zoals ik uit de discussies begrijp is een ethnostaat een staat die gebaseerd is op een genetisch gelijkaardige bevolking. Als voorbeelden worden vaak China (overwegend Han), Japan, Korea of ook Israël genoemd. Al ik heb het gevoel dat deze definitie niet helemaal sluitent is.

Een tweede indruk die ik heb is dat het begrip ethnostaat vooral in oppositie gebruikt wordt tot de multiculturele staat.

Deze laatste indruk wordt natuurlijk versterkt omdat de voorstanders van een ethnostaat vaak tot extreme uitersten willen gaan. Men wil af van de multiculturele staat en wil immigratie verbieden voor mensen die ethnisch en/of cultureel verschillen van de aanwezige bevolking. Daarbij wil men ook een politiek voeren die de aanwezige personen waarvan men vindt dat deze de ethnische eenheid verstoren, een initiatief geeft om te vertrekken. Overigens wil geen van de geïnterviewden die ik gehoord heb dat met geweld doen.

Wat me nog opvalt in dit soort interviews is dat de positie van de ethnostaat voorstanders eigenlijk altijd logisch goed in elkaar zitten, en dat de wetenschappelijke argumenten die gebruikt worden inderdaad bestaan. Hun tegenstanders zijn vaak logisch inconsistent en vluchten naar emotionele argumenten.

Ik vermoed dat dit een gevolg is van de lange sociale onderdrukking van de voorstanders. Wanneer we bepaalde gedachtes of argumenten onderdrukken, i.e. geen vrijheid van meningsuiting, dan blijven alleen sterke argumenten over. En ook de voorstanders die er nog zijn zijn de ‘overlevenden’ van een lange onderdrukking. Iets dat je onderdrukt maar wel overleeft wordt sterker. (Een parallel met de ziekenhuis bacterie MSRA dwingt zich op)

Een ethnostaat is een simpel principe. En de argumenten zijn overtuigend. Dus herinner ik me aan de definitie van een ideologie: Ideologieën zijn eenvoudige ideeën, verpakt als wetenschap of filosofie, waarvan men beweert dat het de complexiteit van de wereld verklaart en deze zal perfectioneren

Tja, dat maakt de argumenten voor een ethnostaat niet minder sterk, maar het vraagt wel om voorzichtigheid. Zo maar zonder meer overstag gaan en alle multiculturele aspecten weggooien en achter de ethnostaat aanhollen is wellicht niet het beste idee.

Wat mij bij de voorstanders het meest opvalt is dit: de argumenten voor een ethnostaat worden solide gepresenteerd. Maar dit vertelt ons niets over hoe die staat er dan uit zou zien. De duivel zit in het detail. De voorstanders lijken van mening te zijn dat wanneer we ethnische uniformiteit bereiken (en een sterke leider hebben?) “de rest vanzelf gaat”. Persoonlijk geloof ik daar niets van. Misschien ken je deze cartoon:

miracle

Zo komt het idee van de ethnostaat ook op mij over. En vergeet ook niet dat de westerse landen vroeger ethnostaten waren.

Dit neemt niet weg dat één van de argumenten voor een ethnostaat mij wel heel erg aanspreekt: Japanners kunnen naar Japan, Joden kunnen naar Israël, Moslims naar een moslimstaat, maar waar kunnen de blanken naar toe als wij onze landen weggeven?

Dat is voor mij een belangrijke vraag. En ook al denk ik dat de ethnostaat niet het antwoord is, multiculturalisme is dat ook niet. En ik ben niet van plan om “dan maar te verdwijnen”. Iedereen heeft recht op een thuisland. Een land waar hij welkom is, waar gelijkgezinden wonen en waar zijn verleden geankert is. Dit is voor mij een natuurrecht. Dit is niet iets wat door een overheid verleent wordt. Iedereen heeft dit recht, een overheid zou er juist garant voor moeten staan.

Zo gezien ben ik dan ook blij dat deze discussie nu mogelijk wordt.

PS, ik zie ook dit verschuiven van het overton venster als onderdeel van de K-shift.