Ik geef het toe, ik ben best wel gefascineerd door het fenomeen Trump. Hier in Europa, en zeker ook in Nederland krijgt hij geen goede pers. Eigenlijk net als in de US. Dat vertelt ons dan wel weer het een en ander over die pers… maar daar wil ik het niet over hebben.

In de US heeft Trump de Omnibus Spending Bill getekend. En daarmee heeft hij een flink deel van zijn achterban boos gemaakt. Nu is Trump wel vaker bezig met A/B testing, en als politicus is hij veruit de beste manipulator die ik in mijn leven gezien heb. Maar het tekenen van de spending bill lijkt niet helemaal in dit beeld te passen.

Nu is het zo dat wij als buitenstaanders nooit te zien krijgen wat de ware factoren zijn achter de beslissingen van de beleidsmakers. Het is dan ook haast wel grappig om alle pundits over elkaar heen te zien vallen met verklaringen waarom dit de republikeinen de verkiezingen later dit jaar zal kosten.

Ik wacht het wel af, en zal wel zien wat er gebeurt.

Maar als blogger (en mens) ben ik wel nieuwsgierig, en maak natuurlijk mijn eigen voorstellingen waarom dingen gebeuren. Zeker als het -zoals in het geval Trump- allemaal net iets te perfect gaat.

Zijn overwinning in de verkiezingen van 2016 waren een meesterwerk. Maar is het wel echt mogelijk voor een buitenstaander om vanuit het niets komend zulke verkiezingen te winnen? Ik denk het niet, zelfs niet voor een “master persuader” zoals Scott Adams het zegt. Niet dat ik geloof in allerlei samenzweringen. Maar ik geloof wel dat er veel meer achter Trump staat dan zichtbaar is.

De samenstelling in zijn staff laat me vermoeden dat hij veel ondersteuning vanuit het leger krijgt. Vanuit de overige diensten lijkt er niet veel ondersteuning te zijn. Het vermoeden ligt na dat Trump en het leger samen zijn presidentschap hebben geplot.

Als dat zo is, dan is de omnibus spending bill mogelijk wel verklaarbaar. Zo zij Trump zelf dat het wel nodig was vanwege ‘national security”. Het leger krijgt dan ook zo ongeveer de helft van het geld. Toch is Trump er niet blij mee, en heeft dit ook heel duidelijk te kennen gegeven.

De democraten ondertussen wrijven zich zo vergenoegd in de handen, dat er waarschijnlijk meer aan de hand is dan gewoon deze bill.

Ik vermoed dat de democraten naar de militairen zijn gestapt, en met hun een deal hebben gesloten. Trump is vervolgens voor het blok gezet en is duidelijk gemaakt door zijn militaire bondgenoten dat deze ‘deal’ getekend moet worden. Het vergenoegen van de democraten is dan ook vanwege hun eerste echte politieke overwinning op Trump. Want daar hadden ze het tot nog toe wel moeilijk mee.

Of dit iets veranderd? waarschijnlijk niet. Deze affaire is zo weer vergeten, en het volgende ‘probleem’ zal niet lang op zich laten wachten.