Er hangt een verandering in de lucht… er zit iets te gebeuren, maar wat?

Is het de naderende zomer, een hernieuwd optimise?

Of is het iets meer dan dat, zijn er stromingen aan het werk in de samenleving die ons allen gaan verrassen?

Het is nog erg vroeg, maar ik wil proberen om dit gevoel in woorden te vatten.

De huidige indicaties die ik zie is dat in de MSM (Main Stream Media i.e. de hoofdstroom van de nieuws producenten) er tekenen opduiken van een nieuw realisme. Zo zie ik dat het boek van David Reich (Who We Are and How We Got Here) wel op kritiek stoot -zoals te verwachten viel- maar de kritiek lijkt niet oorverdovend te zijn. Een jaar geleden zou de suggestie dat DNA iets te doen kan hebben met de mens nog als extreem rechts nazi hitler etc zijn verdoemt. Nu lijkt de reactie moderaat te zijn, en men geeft hem de gelegenheid tot weerwoord. (PS Zelf heb ik het boek inmiddels thuis, maar nog niet gelezen).

Nu hoor ik dat ook Steven Pinker (een vooraanstaande progressieve Trump tegenstander) toegeeft dat IQ een belangrijke invloed heeft op de resultaten die in het onderwijs behaalt worden.

De meer realistische mensen onder ons zal dit niet verbazen (wat had je anders verwacht?). Maar voor iemand uit de progressieve hoek die hiervoor openlijk uit durft te komen… en daarvoor niet verkettert wordt, dat duidt op een verandering van het klimaat.

Het is nog pril, en er kan nog van alles gebeuren. Maar uit ervaring weet ik dat dit soort vroege indicaties niet onderschat moet worden. Het zou een aanwijzing kunnen zijn dat er een meer realistische kijk op de mens aan het ontstaan is.

Als dat zo is, dan is dit geen goed nieuws voor de meest ideologische politieke partijen. De linkse partijen.

Nu is de trend naar rechts al langere tijd in werking, maar dit bleef beperkt tot een stroming die men het liefst onder het tapijt keerde. Het zou kunnen zijn dat de trend naar rechts nu de middenmoot heeft bereikt. Dat ook de middenmoot nu de meer excentrieke links progressieve ideeën verlaat en meer realistisch aan het worden is.

Het Overton venster is aan het verschuiven…

PS: De titel is natuurlijk provocatief, er zal altijd een links-rechts verloop in de politiek zijn. Maar bekijk dit eens historisch: de linkse standpunten uit 1960-1970 zijn nu niet links meer. Ze zijn centrum, of zelfs rechts. Wanneer het overton venster terug verschuift naar 1960-1970 tijden dan zullen de huidige linkse partijen een behoorlijk stuk naar rechts verschoven zijn.