Vandaag iets geheel anders, muziek.

Ik houd van muziek (wie niet?). Vroeger (1975-1985) luisterde ik vaak naar Hilversum 3 (liefst in de avonduren, dan kwamen de weinig beluisterde en ‘speciale’ muziek programma’s). Ik heb zo tijdens m’n studie heel wat afgeluisterd. En ook nu heb ik er nog steeds nooit genoeg van.

Maar er zijn geen ‘speciale’ programma’s meer - voor mijn gevoel dan. Nu hoor ik vaak van leuke muziek via podcasts en blogs. Mensen die in dezelfde onderwerpen als ik geïnteresseerd zijn hebben ook vaak aanverwante muziek smaken. En zo hoor je nog eens wat nieuws.

Bij deze een soort payback, de muziek die ik graag luister:

Oh, ik vind ook veel klassieke muziek mooi, maar in deze lijst beperk ik me tot het modernere genre.

 • Pink Floyd: Ongeveer alles, er zit wel verschil tussen, maar je kunt niet echt verkeert gaan met Pink Floyd.
 • Pure Reason Revolution: Alles is goed, helaas heeft de band veel te kort bestaan en zijn er niet zo veel albums.
 • Porcupine Tree: Niet elk album is even goed, maar echt slechte zitten er niet tussen.
 • Steven Wilson: (Ook de kracht achter Porcupine Tree) maakt bijzonder mooie, soms sterk ontroerende muziek.
 • Redshift: Synthesiser muziek in de oude stijl (a la Tangerine Dream, etc) alles is goed to zeer goed.
 • Hawkwind: Heeft erg veel geproduceerd en helaas van sterk wisselende kwaliteit. Met name de oude werken zijn interresant zoals Hawkwind, In Search Of Space, Doremi Fasol Latido, Hall of the Mountain Grill, Warrior on de edge of time. Allemaal van voor 1980. Daarna zijn er ook nog goede werken, maar het wordt wat meer hit-and-miss.
 • Tangerine Dream: Ook hier liever de oude werken van voor 1980, maar probeer ook rustig eens wat nieuwer spul.
 • OSI: Office of Strategic Influence, tja what’s in a name… Alle albums zijn imo de moeite waard.
 • Free System Project: Persoonlijk heb ik liever Redshift, maar FSP mag er ook wel zijn.
 • Carbon Based Lifeforms: Ambient, ontspannende muziek of goed voor de achtergrond bij het werken.
 • Ladytron: O.a. Witching Hour.
 • Joanna Newsom: Ys (verder ken ik niet veel van haar)
 • Eivør: Slør (Is er in Engels en een ander taal, beide albums zijn goed, maar misschien klinkt Engels beter in de oren)
 • L.E.A.F: Lys (verder ken ik niet veel van haar)
 • Tool: 10000 days.
 • Asura: 360, Oxygene.

Er is nog veel meer goede muziek natuurlijk, en bij gelegenheid zal ik de lijst aanvullen. Ik heb een aantal goede bands weggelaten die iedereen toch wel kent, zoals: Queen, Led Zeppelin, 10cc, Black Sabbath, Metallica, etc etc. Voor mij was de periode ‘70-‘80 echt wel de top, al kwam er na de disco periode in de 90’er jaren weer wat leven in de muziek wereld. Tegenwoordig zijn er gelukkig weer goede bands. Maar de meeste lijken geen lang leven beschoren.

In de toekomst wil ik hier een wat meer gestructureerde lijst van maken. En als je tips hebt, stuur ze maar op (zie contact pagina)