Ik heb het er al eens over gehad, maar ik geloof dat ik nu nog beter formuleren kan waarom elke ideologie uiteindelijk naar een globale staat wil evolueren.

Er zijn twee principiële redenen voor, of beter gezegd er werken twee factoren samen om deze trend te doen ontstaan. Gemeenschappelijk geven ze een economische noodzaak voor de ideologie om zich te verbreiden over de gehele wereld, of te verdwijnen.

Een ideologie is niet in overeenstemming met de realiteit. Dit kan niet want anders zou het de realiteit zijn, en is het niet nodig om dit als ideologie te verkopen/verkondigen.

Introduceert men een ideologie, dan moet er productiecapaciteit worden gebruikt om de ideologie te realiseren. In vergelijk met buurlanden die deze ideologie niet invoeren zal het algemene consumptie niveau lager uitvallen. Dit kan in het begin zeer klein zijn, maar het verschil is niet alleen accumulatief, het is ook zelf-versterkend. Het verschil groeit exponentieel.

Als de ideologie slechts om een kleinigheid gaat, dan kan het lang duren voordat het verschil groot genoeg wordt. Maar uiteindelijk is onvermijdelijk dat dit verschil met de buurlanden tot gevolgen moet komen. Of het buurland neemt de ideologie over (goedschiks of kwaadschiks) of men geeft de ideologie op.

Ik geloof dat dit de trend naar internationale verenigingen zoals de UN of de EU kan verklaren. Alle overheden in het westen zijn inmiddels flink ideologisch bezig. En de internationale verenigingen zorgen er voor dat iedereen zijn eigen (en ook dezelfde) ideologieën op na kan houden zonder dat dit tot grote verschillen gaat leiden.

Een figuur als Trump steekt echter een stok in het wiel. Indien Trump zijn zeer realistische politiek doorzet dan zal de rest van de wereld flink achterblijven, en dat gaat spanningen opleveren.