Vandaag wat anders, een blik op de uitslag van de US Congress verkiezingen. Ik ben nogal teleurgesteld in hoe de NL pers hierover bericht, ook al heb ik niet alle kranten gelezen…

Vrij algemeen gaat men uit van een verlies voor Trump, maar is dat wel waar?

Als eerste moeten we daartoe de samenstelling van het Congress een bekijken. Het Congress bestaat uit een huis van afgevaardigden (House) en een Senate. Deze hebben twee verschillende functies, de House heeft wetgevende en budget functies terwijl de Senate een soort van toezichthouders functie heeft op POTUS (President Of The United States). De Senate moet o.a. beslissingen en benoemingen van de President goedkeuren.

En dan moeten we bedenken dat de USA een republiek is, geen representative democratie. Dat betekend dat verkiezingen er anders functioneren dan hier in NL. In de USA stemt men op personen, niet op partijen. De personen organiseren zich in partijen. Wanneer het om vertegenwoordiging in de House gaat, zullen de mensen dan ook veel persoonlijker stemmen dan partij politisch. Wanneer de republikeinse kandidaat slecht valt, dan kiest men voor een democraat zonder pardon. De partij affiliatie is er gewoon niet zo belangrijk.

Nu, bij de verkiezingen heeft de democratische partij de meerderheid in de House gehaald. Dwz er zijn meer mensen met een democratische partij affiliatie verkozen dan mensen met een republikeinse affiliatie. Hoe erg is dit? Wel, niet zo heel erg. Ten eerste heeft de House veel van zijn functies ingeboet. Zo heeft men wetgevende functies aan het gerecht uitbesteed (herinneren we ons de benoeming van Kavanaugh…) Maar meer nog, tot nog toe wren er veel republikeinen zogenoemde ‘neverTrumpers’ Mensen die een anti Trump standpunt innamen uit principe. Met andere woorden, hoewel de Republikeinen de meerderheid hadden in de House was dit voor Trump geen voordeel. Er heeft zich dan ook niet veel verandert voor Trump met een meerderheid van democraten in de House.

De enigste mogelijkheid die de democraten nu hebben -en die ze daarvoor niet hadden- is dat ze allerlei onderzoeken kunnen starten. Maar de uitkomst van die onderzoeken kan bijna geen effect hebben omdat de Senate uiteindelijk mogelijke uitkomsten moet goedkeuren. En de Senate is nu juist meer Republikeins geworden. Behalve kosten en vermaak zullen deze onderzoeken dus niets opleveren. Ook een impeachment zal zonder consequenties blijven (herinneren we ons aan Bill Clinton die ook gewoon president bleef na zijn impeachment).

De Senate, wel die is juist vaster in Republikeinse hand gekomen. Bovendien zitten er in de Senate nu juist meer republikeinse Trump supporters. (Overigens gelt dit ook voor de House, Trump’s support in het Congress en de republikeinse partij is toegenomen!) Trump kan op meer ondersteuning rekenen vanuit de Senate dan voorheen.

Mijn conclusie is dan ook dat de positie van Trump eerder verstevigd dan verzwakt is.

Dit lijkt heel veel op een herhaling van de verkiezing van Trump: Trump had zich tijdens de verkiezing op de electorale stemmen gericht, niet op een meerderheid onder de bevolking. Hij won. Nu lijkt het er op alsof hij zich op de Senate gericht heeft, en deze gewonnen heeft. Nu heeft hij bereikt dat hij kan doen wat hij wilde doen… wets wijzigen kan hij vermoedelijk niet doorvoeren, maar als dat niet nodig is voor zijn plannen?

Overigens heeft Trump zich al weer meester gemaakt over media na deze ‘triomf’ van de democraten door Sessions te ontslaan… tja, Trump is gewoon een andere grootte orde…