Naar aanleiding van ontvangen commentaar heb ik het artikel “The Case Against the NAP” een do-over gegeven.

Het is niet wezenlijk verandert, maar ik heb geprobeerd om het hier en daar wat duidelijker te maken. En ik heb aan het einde een klein stukje toegevoegd met de titel “Alternatives to NAP”. Daarvan de Nederlandse vertaling alhier:

Tot hiertoe heb ik nogal op het NAP ingehakt. Maar de libertariërs zullen zeggen “dit kun je voor elk bestaande sociale orde doen”. En ze hebben gelijk. In dit artikel heb ik geprobeerd om duidelijk te maken dat het NAP ook geen ideale oplossing is. Het heeft inherente problemen. De wereld van vandaag is ook niet perfekt. En ik zou niet weten of een wereld gebaseerd op het NAP beter zou zijn of niet. Ik weet wel dat de samenleving chaotisch van natuur is. Er zijn terugkoppelingen aan het werk die we waarschijnlijk nooit zullen begrijpen. Daarom ben ik heel terughoudend met suggesties die de huidige structuur overboord willen gooien en vervangen door iets nieuws. Het communisme heeft dat geprobeerd, en het resulteerde in miljoenen doden.

Dus dan? Wel, we zouden een voorbeeld aan de wetenschap kunnen nemen. De wetenschap experimenteert, observeert, leert. En herhaalt dit eindeloos. Je zou het empirische politiek kunnen noemen.

En is dat niet precies hoe de natuur werkt?