Wat is de simpelste manier om de gewenste economische effecten van linkse en rechtse politiek te beschrijven?

Ik zat te denken aan het volgende: Linkse politiek heeft twee intenties, a) belonen van falen en niet-productiviteit en b) straffen van success. Rechts is moeilijker, ik denk: concentratie van welvaart in de bovenste laag.

Dit zegt op zich niets over de motivatie die hierachter zit. Het is geen moreel oordeel. Het zegt enkel iets over de economische consequenties.

Beide consequenties -wanneer deze tot in het uiterste worden doorgevoerd- monden uit in ellende. Dat heeft de geschiedenis inmiddels wel bewezen.

Pervers genoeg is een derde optie (de liberaal/libertarische) afwezig. Deze optie zou de beide andere kunnen tegenwerken en zo voor een zekere compensatie kunnen zorgen. Sterker nog, ik denk -gebaseerd op wat ik gelezen heb over de tijd ca 1750..1900- dat in die tijd juist het liberaal/libertarische model dominant was in de politiek. Dit zou dan tot de voorspoed gevoerd hebben die we nu kennen.

Op zich zou deze voorspoed al lang beëindigd moeten zijn, was het niet voor 1 extra factor: de technologische ontwikkeling. Enkel dankzij deze technologische productie sprong was het mogelijk dat beide politieke richtingen hun dominantie konden uitbouwen. Terwijl ook de gewone man zijn omstandigheden er op vooruit zag gaan.

Van een liberaal/libertarische politiek is niet veel meer overgebleven. Ik vraag me dan ook af hoe lang het nog zal duren voordat aan het huidige systeem een onvermijdelijk einde zal komen.