Er is een video in omloop met de titel “selfish ledger”. Deze video is nogal… euh… verontrustend?

Hier is een link naar de video op daily motion

Een super korte samenvatting: deze video laat zien hoe data verzameling, gestuurde selectie van zoek resultaten en zelfs productie afgestemd op individuele wensen gebruikt kunnen worden om op heel subtiele wijze de koers van de mensheid te sturen.

Wel, eigenlijk laat die video zien hoe we de ondergang van de mensheid zullen veroorzaken.

Dat lijkt misschien een beetje kras, maar deze video is op meer dan één vlak hoogst verontrustend.

Als eerste de directe methode: wanneer google de mensheid gaat besturen (voorbij aan overheden en eigen -vrije- wil) dan zijn we overgelevert aan de goodwill van google. Het bestaan van een firma (of instelling?) met zoveel macht zal sociopaten van heinde en ver aantrekken. Uiteindelijk zullen die de firma voor eigen doeleinden gaan gebruiken. En de eventueel goed bedoelde beginselen zullen uit zicht verdwijnen. Hoe zo’n wereld er dan gaat uitzien, wel dat ga ik niet eens proberen te schilderen, denk maar “killing fields”, “Goelag” of “Auschwitz”.

Maar dit eerste scenario is alleen maar het meest voor de hand liggend, er is meer:

Op het indirecte vlak is er het idee dat wij (bij monde van de google ontwikkelaars/eigenaars) genoeg zouden weten om een betere wereld te creëren door van boven te dicteren hoe iedereen zich te gedragen heeft. We schakelen de evolutie uit, en vervangen die door goed bedoelde initiatieven. Alsof de mensheid dat nog nooit eerder geprobeerd heeft zonder desastreuze gevolgen (denk aan het communisme).

Als mens zijn we best wel arrogant, dus wellicht dat we dit ooit eens zouden proberen. Maar zelfs als we die arrogantie kunnen overwinnen, dan nog zijn we er niet:

Nog indirecter is de realisatie dat we een tijdperk in zijn gegaan waar het internet persoonlijke ontwikkelingen in hoge mate kan versnellen en polariseren. Zelfs zonder dat dit door grote firma’s “gestuurd” wordt. Via zelf-selectie kan dit tot een zeer hoge graad van polarisatie in de samenleving voeren. Het is maar de vraag of dit op vreedzame wijze tot een goed einde kan komen. Maar zelfs wanneer dit niet tot polarisatie zou voeren, dan nog is het mogelijk om in zeer korte tijd tot een samenlevingsvorm te komen die zichzelf niet in stand kan houden, en waarvan we niet terug kunnen keren. De snelheid waarmee we als samenleving veranderen is in dit scenario groter dan de snelheid waarmee de natuur (via evolutie) ons kan zeggen dat we verkeert bezig zijn. Wellicht zijn we dit punt zelfs al gepasseerd…

Angstaanjagend is dan ook zwak uitgedrukt… enfin, wanneer je het nog niet gedaan hebt, bekijk de video zelf maar eens, misschien zie ik alleen maar spoken en gaan we een gouden eeuw tegemoet… maar ondertussen beperk ik mijn gebruik van google tot het uiterste minimum…