Propertarisme is een nieuwe vorm van denken over politiek.

Nu is er -zoals bekend- niets nieuws onder de zon. Met een beetje goede wil kunnen we ook wel iets soortgelijks terugvinden in de geschiedenis. Ik moest daarbij vooral denken aan Machiavelli. Dat is de eerste persoon in de mij bekende geschiedenis die een studie maakte van wat de praktijk van de politiek is: wat werkt, wat werkt niet, en hoe gebruik je dat.

En daarmee beschrijf ik ook hoe ik denk over het propertarisme: het is een set theorieën over hoe de samenleving werkt.

Nu hoor ik het commentaar al: “Fantastisch, nog een … die ons gaat zeggen hoe de samenleving ingericht moet worden”.

Dat is begrijpelijk, maar het daarmee af te doen is voorbarig. Propertarisme is in beginsel niet ideologisch. En zou door zowel rechts als links gebruikt kunnen worden.

Maar omdat propertarisme in de realiteit geworteld is spreekt het de mensen op rechts waarschijnlijk meer aan dan de mensen op links (waar men meer ideologisch georiënteerd is).

Ik maakt verschil tussen drie principiële politieke richtingen: socialisme (ideologisch links), liberalisme (rationeel) en autoritarisme (ideologisch rechts).

Sterker nog, ik zie de grootste voordelen van het propertarisme niet op links of rechts, maar bij de liberalen (en per extensie de libertariërs). Daarmee heeft propertarisme een enorm potentieel voor groei.

Er zit imo wel een bias in het propertarisme. Curt Doolittle (de bedenker van het propertarisme) is namelijk begonnen met een studie naar dat wat de westerse cultuur zo succesvol maakte. En daaruit kwam uiteindelijk het propertarisme. Propertarisme zo zou ik zeggen is daarmee een soort terugkeer naar de roots van de westerse cultuur. Maar het probeert de fouten die gemaakt zijn te vermijden.

Ik geloof dat daarmee het propertarisme gekoppeld is aan het genome van de westerse cultuur. Aspecten daarvan kunnen waarschijnlijk wel overgenomen worden door andere culturen, maar iedere cultuur moet waarschijnlijk zijn eigen ‘propertarische’ studie maken om te vinden wat het best bij hun genome past.

In een aantal volgende posts ga ik de belangrijkste items van het propertarisme proberen te begrijpen.