U merkt dat iemand probeert Uw portemonnee uit Uw zak te halen, wat doet U?

  1. U roept hard ‘DIEF’
  2. U duwt de hand weg
  3. U roept om de politie

Wat heb je gekozen?

  1. Een automatische maar weloverwogen reactie.
  2. De meest gebruikelijke optie.
  3. Een goede keuze.

=====

Nudge theorie is de theorie dat we de acceptable keuzes van mensen kunt sturen door hun opties te beperken en een positieve feedback op de geboden keuze te geven.

De vraag aan het begin en de mogelijke antwoorden beperken je keuzes. Natuurlijk zijn we ons hiervan wel bewust, maar vrijwel iedereen gaat mee met de vraag en zal een antwoord kiezen. Indien de eigenlijke reactie er niet tussenzit dan kiezen we -vrijwel automatisch- de optie die het dichtst bij onze eigenlijke reactie ligt.

Dat is deel 1 van de nudge.

Maar de nudge is pas compleet wanneer deze keuze nu bevestigt wordt als de juiste keuze. De bevestiging maakt een dopamine reactie los in het brein omdat we het ‘goed’ hadden. Deze dopamine reactie zorgt er voor dat ons brein leert dat de keuze ‘juist’ was. Hierdoor wordt het waarschijnlijker dat wanneer de situatie echt optreed we inderdaad één van de drie boven geschetste keuzes maken.

Al helemaal wanneer we door andere gelijkaardige vragen/antwoorden/stimuli eenzelfde soort feedback genereren.

Op deze manier kunnen we (bewezen!) het gedrag van groepen mensen sturen. Het werkt niet altijd op individueel niveau, maar collectief (bijvoorbeeld bij politieke verkiezingen) werkt dit heel goed. Onlangs heeft er iemand een Nobelprijs gekregen voor dit onderzoek.

Overigens zie ik hier een sterke verbinding met het Overton window.

Bijna elk onderwerp dat in de media besproken wordt gaat vergezelt van nudges. Al helemaal wanneer het om de vorming van de cultuur gaat. Ideologen proberen middels nudges het overton window in hun richting te verschuiven.

Overigens: het juiste antwoord op bovenstaande vraag is natuurlijk “ik geef de zakkenroller een ***” (en dat was geen nudge, want er staan sterretjes! vul in wat je wilt!)