Samenzweringstheorieën zijn een heel eigen leven gaan leiden sinds de komst van het internet. Persoonlijk geloof ik dat de meeste van deze niet de moeite van het onderzoeken waard zijn.

Niet dat er geen samenzweringen bestaan, integendeel. Het stikt er van.

Maar dat ze effectief zouden zijn… nee daar geloof ik helemaal niets van.

Toch gaat er een zekere fascinatie van uit waaraan ik me niet kan onttrekken, ik luister er vaker naar dan ik zou willen toegeven ;-)

En soms, soms hoor je iets en dan denk je… hmm…

Bijvoorbeeld deze: Soros staat bekend om zijn steun aan vele links geörienteerde groeperingen en wordt in het algemeen gezien als de financier van de (geplande?) wereld regering. Nu is er geen twijfel aan dat Soros inderdaad vele van deze groeperingen steunt.

Maar: hoe komt Soros aan zijn geld?

Verdient hij dat? hoe? is daar bewijs van? is hij nu werkelijk zo’n goede trader? zijn zijn winsten werkelijk het resultaat van inzicht? wat als een overheid ten behoeve van Soros met de duim op de weegschaal drukt? …

Uiteindelijk maakt het me niet uit hoe Soros aan zijn geld komt. Wat me echter wel fascineert is dat deze vraag me er van bewust maakt hoe weinig we eigenlijk weten over mensen met echt veel geld. Stel dat er een overheid is die mensen als Soros geld toestopt om tweedracht te zaaien, of om een wereldoverheid te propageren, of om … vul maar in …

Punt is, we weten het niet. Van Jan Modaal weten we vrij precies hoe hij aan zijn geld komt, en wat hij er mee doet. De kleinere beursgenoteerde bedrijven kunnen meestal wel op de een of andere manier gecontroleerd worden. Maar de multinationals? De sommen die daar omgaan in verhouding tot de hoeveelheid mensen die daar over geïnformeerd zijn… er is geen mogelijkheid om daar achter te komen.

Ik constateer dat er ten minste de mogelijkheid bestaat dat een “filantroop” als Soros gebruikt wordt voor doeleinden waarvan we het bestaan niet mogen weten. Ik vraag me af of dit mogelijk zou zijn zonder fiat geld… maar dat is waarschijnlijk een open deur intrappen…