Vandaag geen normale post. Ik heb de afgelopen dagen het “theme” dat ik gebruik voor deze site een update gegeven.

Deze website is een zogeheten “statische” site en wordt gemaakt met Jekyll. Een statische site is een website die geheel klaar ligt op de server in een file structuur. Er komt geen php of mysql bij kijken. Dit maak de site wezenlijk sneller om te downloaden, en veel gemakkelijker om te managen.

De werkzaamheden voor het plaatsen van een nieuw artikel zijn simpel: ik schrijf een nieuwe post (of pagina) in een markdown editor, “compileer” dan de gehele website en “upload” deze naar de webserver.

Tijdens de “compilatie” wordt het “theme” samen met de posts/pagina’s gecompileerd zodat de website ontstaat.

Het theme dat ik gebruik heb ik zelf ontwikkeld en noem ik Classic Jekyll Theme. Het theme is beschikbaar op de site van Rubygems en kan door iedereen gebruikt worden.

De afgelopen dagen heb ik het theme een update gegeven, het is nu versie 1.9.3. Hoewel er geen visuele veranderingen zijn, zitten er een paar wijzigingen onder de motorklep die het werken met het theme gemakkelijker maken.