Ik ben een podcast nut (= gek).

Ik luister veel naar podcasts en veel van de artikelen hier zijn geïnspireerd door podcasts.

Daarom heb ik een podcast rubriek aan de rechterkant toegevoegd die een actueel lijstje heeft van diegene waar ik naar luister.

Ze zijn wel allemaal in het Engels.

Ik presenteer ze in twee groepen, de eerste groep wil ik niet zonder, ik luister naar elke aflevering. De tweede groep is meer een “allegaartje”. Er zijn soms heel interresante afleveringen, maar ik ben hier wel selectief.

Groep 1

Hardcore History van Dan Carlin:

Zonder geschiedenis geen toekomst. Dan Carlin fascineert me iedere keer weer met zijn afleveringen over geschiedkundige onderwerpen. Ik heb alle (gratis) afleveringen gehoord and wil ook de betaalde afleveringen gaan beluisteren. Ik heb geschiedenis nooit echt interresant gevonden, maar deze serie heeft me laten inzien dat dat een gemis van mijn kant was.

Er is ook nog een andere podcast van Dan Carlin (“Common Sense”) die ingaat op actuele gebeurtenissen. Ook deze is het luisteren waard.

Beide podcasts verschijnen zeer onregelmatig en met grote tussenposen.

Jordan B. Peterson podcasts:

Deze podcast is voor mij de meest fascinerende podcast überhaupt. Psychologie en filosofie in één. Deze podcast geeft inzichten in de mensheid en in onze eigen persoonlijkheid die ongeëvenaard zijn. Nergens heb ik meer inzicht gehoord dan in deze podcasts.

Ik heb alle podcasts in deze serie gehoord en blijf up to date. De podcasts verschijnen onregelmatig, ongeveer 1 per week. Soms meer, soms minder.

Groep 2

Mixed Mental Arts

(Brian Callen) en Hunter Maats interviewen verschillende auteurs en wetenschappers. Meestal is het wel interresant. Het terugkerende thema is dat de cultuur heel bepalend is voor wat er gebeurt in de samenleving. Maats wil dan ook een wetenschappelijke aanpak voor de cultuur. Na verloop van tijd ging Maats wel een beetje op mijn zenuwen werken (en doet dat nog steeds). Brian Callen is een zogeheten stand-up comedian, en enige humor is dan ook wel aanwezig. Gelukkig niet storend.

Freedomain Radio

Stephan Molyneux is inmiddels wel een bekende youtube persoonlijkheid. Hij heeft zijn voor en tegenstanders. Zeker toen hij in 2016 een duidelijke politiek standpunt innam heeft hij veel luisteraars verloren. Ik vind de meeste waarde in zijn oudere podcasts en in de thema podcasts. Zijn gesprekken met luisteraars zijn zeker interresant, maar als je er een aantal gehoord hebt dan vallen de terugkerende standpunten steeds duidelijker op. Met name de analyses van luisteraar problemen waren erg interresant, maar dit doet hij de laatste tijd niet zo veel meer.

Unregistered with T. Russel

Thaddeus Russel is een schrijver die o.a. de geschiedenis van de USA onder heel andere gezichtspunten presenteert dan we gewend zijn. Zijn boek “A Renegade History of the United States” is daar een duidelijk voorbeeld van. Het gaat over de geschiedenis van de USA vanuit het gezichtspunt van de gewone man en diegene die normaal buiten de boot vallen.

Zijn podcasts gaan over uiteenlopende onderwerpen, maar hebben altijd wel een unieke kijk op zaken.

Tangentially Speaking

Chris Ryan is de auteur van “Sex at Dawn”. Zijn podcasts lopen nogal uiteen maar hebben meestal wel ergens met de verschillende vormen van samenleving te doen. Ik betrap me er op dat ik het vaak niet eens ben met hem, maar ik waardeer zijn presenteer stijl en gezichtspunten wel enorm. Zet me altijd weer aan tot nadenken.

Power Hour

Deze podcast gaat over energie en milieu. De podcast lijken afgelopen te zijn, want de laatste is van Jan 2017. Maar ik heb er nog een hoop te gaan. Deze podcast (lijken) een realistische kijk op energie te geven. Ik ben nogal kritisch op de manier waarop we naar energie kijken in de maatschappij van vandaag, en deze podcasts helpen om mijn eigen standpunten helder te krijgen.

School Sucks

Oorspronkelijk een anti-school podcast van een leeraar. Tegenwoordig is gaat het over algemene onderwerpen die kritisch belicht worden. Toch ligt het zwaartepunt nog wel bij een kritische houding tegenover het schoolsysteem en de vormgeving van alternatieven hierop.

Voor mij is Brett (de host) een van de meest aangename podcasters om naar te luisteren. Altijd genuanceerd, maar met een scherp inzicht die hij niet probeert te verbergen.

Joe Rogan Experience

Misschien wel de bekendste podcaster van dit moment. Veel heel uiteenlopende onderwerpen. Ik schat dat ongeveer de helft van zijn podcast over vechtsport gaan. deze interesseren me niet zo en die sla ik meestal wel over. Ook de podcasts met collega “Standup Comedians” wil ik nog wel eens links laten liggen.

Toch volg ik zijn podcasts wel, want dankzij zijn enorme bekendheid kan hij de meest uiteenlopende gasten aan tafel krijgen. Zo heb ik via zijn podcasts bijvoorbeeld Mixed Mental Arts gevonden en ook Hardcore History en Jordan Peterson.

Joe Rogan heeft een eigen stijl van presenteren. Hij probeert vaak om het uiterste uit zijn gasten te halen en neemt zijn standpunten in met dat doel. Ik heb hem nog niet betrapt op tegenstrijdige standpunten, maar hij gaat er soms wel rakelings langs. Hij heeft een natuurlijk talent om aan te voelen of hij met zijn gasten mee moet gaan of juist er tegen in.