Wanneer ik posts of artikelen schrijf dan valt het me op hoe gemakkelijk ik fouten maakt. Ik vind het best wel lastig om te lezen wat er staat. Het probleem is dat ik weet wat ik wilde schrijven, en het brein gebruikt dat om te lezen wat er staat. Het resultaat is dat ik fouten gewoon niet zie. Zowel spellings fouten als ook complete woorden die ontbreken zijn allemaal geen probleem: ik lees gewoon wat ik bedoelde te schrijven.

Dit is lastig wanneer ik nog snel even een post wil schrijven. Dat heb ik inmiddels wel afgeleerd! Ik schrijf elke post nu op zijn minst een dag in het vooruit zodat ik een dag later de post nog eens met frisse ogen kan lezen. Dat vermindert het aantal fouten enorm.

Een tweede probleem is dat ik me met een thema bezig hou en dan daarover schrijf. Vaak lees ik boeken over het thema, luister naar podcasts, en natuurlijk lees ik ook het een en ander op het internet. Ik zit er dus diep in. Dat levert een ander soort probleem op: omdat ik weet wat het thema is, is het moeilijk om er voor te zorgen dat de zinnen ook begrijpelijk zijn voor iemand die er niet diep in zit.

Zinnen die op het moment vanzelfsprekend zijn, zijn een paar weken later soms onbegrijpelijk. Voor artikelen kan ik daarmee wel leven: wanneer ik die later teruglees pas ik ze vaak een beetje aan zodat ze beter begrijpelijk worden, cq dat mijn bedoeling beter overkomt. Voor posts is het echter wel een probleem omdat ik die niet vaak teruglees.

Voor dit process heb ik volgend figuur gemaakt dat illustreert wat ik bedoel:

lees process

De laatste stap is geen problemen tijdens het schrijven. Maar bij het lezen van artikelen in het internet dan moet ik toch ook oppassen om niet in deze valkuil te vallen. Als mens categoriseren we graag. Dat maakt het leven simpeler. Maar het voert ook tot fouten.

Natuurlijk kunnen we nooit weten wat iemand anders denkt. Dat is onmogelijk. Zelfs wanneer iemand anders zegt wat hij denkt, dan nog weet ik niet of dit klopt. Misschien liegt hij? Misschien verandert hij van mening?

Categoriseren is een handige methode om snel beslissingen te kunnen nemen. Maar wanneer ik reageer op artikelen probeer ik er van uit te gaan dat ik andere mensen principieel niet kan begrijpen. Enkel het geschreven woord. Hierbij dan ook mijn excuses voor al die gevallen waarin ik te snel tot conclusies ben gesprongen…