Stel je hebt besloten fysiek goud te kopen. De veilige opslag is natuurlijk al geregeld. Wat voor goud ga je dan kopen?

Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • Bullion munten
 • Verzamel munten
 • Baar goud
 • Ketting
 • Juwelen

Bullion munten

Dit is de meest gangbare methode. Er zijn bullion munten van een aantal landen in omloop. Deze worden vaak geslagen door de nationale munt en in grote oplages. Een goede bullion munt heeft de volgende eigenschappen:

 • De hoeveelheid goud is in tekst opgedrukt
 • De zuiverheid van de munt is in tekst opgedrukt
 • Er is een muntwaarde opgedrukt

De hoeveelheid goud wordt vaak in ounces opgedrukt. Daarbij is 1 (troy) ounce gelijk aan 31,1034768 gram. De gebruikelijke groottes zijn  1/20, 1/10, 1/4, 1/2  en 1 ounce. De ounces geven niet het gewicht van de munt aan, maar het gewicht van de hoeveelheid goud in de munt. Dus twee 1 ounce munten met een verschillende zuiverheid hebben een verschillend gewicht. Maar beide bevatten 31,1 gram goud.

De zuiverheid van het goud wordt aangegeven als “fine” of 999 of  9999. “fine” is niet gedefinieerd, maar zal gebruikelijk meer dan 90% zuiver zijn. 999 is natuurlijk 99,9% zuiver en 9999 is 99,99% zuiver goud. In tegenstelling tot edelstenen wordt “karaat” niet gebruikt om het gewicht aan te geven, maar de zuiverheid. (999 = 24 karaat)

De opgedrukte munt waarde is altijd ver onder de marktwaarde. Dus een 1 ounce gouden munt met een marktwaarde van $1500 (ca 2011-05) heeft een muntwaarde opgedrukt van $50. Vaak is de munt wel wettig betaalmiddel, maar alleen voor de opgedrukte waarde en wordt uiteraard daarvoor niet gebruikt! De muntwaarde geeft echter de munt een zekere autoriteit. Het is een soort “echtheid certificaat”. Een opvallende uitzondering is de Krugerrand. Dit was een van de eerste bullion munten, maar heeft geen opgedrukte waarde.

Enkele gangbare bullion munten zijn:

 • Krugerrand (Zuid Afrika, 9167)
 • Philharmoniker (Oostenrijk, 9999)
 • Maple Leaf (Canada, 9999)
 • Gold Eagle (United States, 9167)
 • Nugget (Autralië, 9999)

Verzamel munten

Dit is iets voor specialisten. De munten bezitten naast hun goud waarde ook een zeldzaamheidswaarde. Deze is slechts moeilijk vast te stellen, en hangt af van de oplage en de beschadigingen. De beschadigingen worden beoordeeld door een “grading” instituut. De waarde loopt in het Americaanse systeem van aG-3 tot MS-70 waarbij 70 de best mogelijke waarde is. De letters zijn een afkorting, het nummer geeft de echte graad aan. Ook worden andere systemen gebruikt als “Proof” (US) of “Polierte Platte” (Duits). Andere landen hebben nog andere systemen.

Voor het kopen van goud zijn verzamelmunten niet effectief omdat men minder goud krijgt voor hetzelfde geld.

Baarvorm

Er zijn verschillende baar groottes verkrijgbaar. Van 1 gram tot meerdere kilogram. Ook in de baarvorm moet het goudgewicht en de zuiverheid opgedrukt zijn. Daarbij is er voor de grotere baren ook een serie nummer en een stempel van het instituut dat de baar uitgegeven heeft.

Baren zijn een goede methode om goud te kopen omdat hierbij geen opslag voor het slaan van een munt nodig is.

Ketting

Een ketting is in het westen niet erg gebruikelijk. In het midden oosten of het verre oosten daartegen is het een normale verschijningsvorm. Het voordeel van een ketting is dat er gemakkelijk een kleine hoeveelheid afgehaald kan worden. Dat maakt het gebruik als betaalinstrument in noodsituaties gemakkelijker. Omdat kettingen gedragen worden is het goud gelegeerd met een ander materiaal voor sterkte. De zuiverheid word vaak in karaat aangegeven. Bijvoorbeeld 22 karaat (91,6%) maar meer gebruikelijk is 18 karaat (75%).

Juwelen

Deze zijn niet bijzonder geschikt als goud investering. Vaak is de prijs van het juweel een veelvoud van de goudwaarde. Het is efficiënter om bullion munten of baren te kopen.

Waar kun je kopen?

In het verleden was het nog wel mogelijk om op marktplaats wat goedkoops te vinden, maar die tijden zijn voorbij. Een ieder is inmiddels goed op de hoogte van de waarde van goud. Bovendien is er sinds de toename van de goudprijs ook een markt in nep-goud ontstaan. Veelal van Chinese makelij zijn dit munten en baren die een goud omhulsel hebben en een tungsten kern. Ze worden door de fabrikanten verkocht als “Tungsten-Gold”, maar er zijn natuurlijk door-verkopers die “vergeten” om bij het product te vermelden dat het om tungsten goud gaat. Het is dus in mijn opinie beter om een gevestigde winkel met een goede reputatie te zoeken die ook bereidt is om het goud terug te kopen.