Wat zijn eigenlijk financiële vaardigheden?

M.i is dat een vrij ruim en niet scherp afgebakend gebied aan kennis en vaardigheden die er samen voor zorgen dat iemand zelfstandig en bewust zijn financiële zaken kan regelen.

Financiële vaardigheden worden niet onderwezen in het onderwijs. Er zijn wel scholen waar je iets over economie leert. Er zijn ook wel opleidingen waar je wordt klaar gestoomd voor een financieel beroep. Maar zelfs dan wordt er geen of nauwelijks aandacht besteed aan persoonlijke financiële vaardigheden.

Daarbij zijn vandaag de dag juist deze vaardigheden enorm belangrijk. Immers zo ongeveer alles wat we doen heeft wel een financieel raakpunt.

Nu heb ik zelf pas op late leeftijd mijn financiële vaardigheden ontwikkelt. Dat was vooral in de tijd van 1999-2010. Toen ben ik er gefascineerd door geraakt en heb er enorm veel tijd aan besteed. Maar dat is nu (2017) ook al weer een tijdje geleden, dus een opfrissing is ook voor mijzelf wel handig.

Als je -zoals ik- pas op latere leeftijd geïnteresseerd raakt is één van de eerste lessen: had ik dit maar vroeger geweten.

De beste tijd om deze vaardigheden op te doen is nu!

Samenzwering?

Er zijn wel geluiden te horen die veronderstellen dat financiële vaardigheden met opzet niet onderwezen worden. Maar daar geloof ik niet in.

Onderwijs is als een supertanker die slechts heel langzaam van koers veranderd. Bovendien waren de traditionele waarden in de NL samenleving al tamelijk goed mbt de financiële vaardigheden. Maar helaas zijn die de laatste decennia achterop geraakt en verwaterd. En de supertanker kan niet zo snel van koers veranderen.

Dus nee, ik denk niet dat er spake is van een samenzwering. Maar als je ziet wie er baat bij heeft dan is de gedachte heel begrijpelijk!

Let op!

Ik moet nog even duidelijk maken dat ik ook maar gewoon een hobbyist ben inzake financiën. Ik geef dan ook geen financieel advies maar zeg enkel wat ik denk. Hetgeen natuurlijk compleet verkeerd kan zijn, en zeer zeker niet overeenkomt met wat een officieel geautoriseerde adviseur zou zeggen!

volgende