Bitcoins:

Mijn bitcoin adres is:

1FiehAQfLGfooASRsSXsQiz8eUfRy4J3Pv

Social Media:

Abonneer:

via RSS

Oudere Posts:

2018
Januarie

Peterson vs Newman - de fallout

Prof. Jordan Peterson op Channel 4

Vrije wil

Non Agressie Principe, een bewuste keuze

Non Agressie Principe

Sam Harris en de steniging

Het Individu vs het Collectief

Adam Kokesh vs Stephan Molyneux

Kritische Theorie

Creativiteit

Weg met die suikerpot!

2017
December

Samenzweringen - zijn ze nodig?

BTC - nogmaals

Tijdspreferentie

BTC - Grafiek

BTC - De crash - alweer

Goed en kwaad

Politieke richtingen

r/K Theorie: Pendelbeweging

De vertrouwensketen

Bitcoin futures

Overton window

r/K Theorie: Instelling

Historisch verloop van IQ

r/K Theorie: een introductie

Een model van ons brein

November

Libertarisme - een doodlopende weg?

Bitcoin: een uniek systeem

r/K theorie: Basisinkomen

r/K Theorie

Samenzweringen

Deposito garantie stelsel onder vuur

De na-oorlogse K-r verschuiving

Evolutie of devolutie (regressie)

De Anterior Cingularis Cortex

De Amygdala

Eigendom

K Strategie

r Strategie

r/K Strategieën

Gelijkheid

Oktober

Een gedachte, deel 6: Waarom in het westen?

Een gedachte, deel 5: religie

De discussie - T. Russell vs S. Molyneux

Een gedachte, deel 4: dynamiek tussen de imperatieven en realiteit

Gezondheid, de eerste stap: Slapen

Rasisme, IAT en interne motivatie

De Drie Grootste Uitvindingen

Een gedachte, deel 3: objective realiteit

De komende revolutie en teleurstelling

Hoe een cultuur sterft

Een gedachte, deel 2: mannelijk en vrouwelijk imperatief

Een gedachte, deel 1: wereldbeeld en individualisme

Gezondheid

Minimumloon

Financiële Vaardigheid: Kopen en verkopen van aandelen

September

Financiële Vaardigheid: Wat zijn aandelen?

Mag je plezier hebben?

Universeel Basisinkomen

Podcasts

Lezen

Brein en lichaam

Ik denk, dus ik besta?

Wat is Beter?

Classic Jekyll Theme

Zijn mensen slecht?

Waarom zijn de rijken rijk?

Conservatief versus progressief

Financiële Vaardigheden: Herhalende Risico's

Orde en chaos

Dominantie Hiërarchie

Augustus

Archetypes

Filosofie: Postmodernisme

Schematisch overzicht van de geschiedenis van kennis

Globalisme en progressivisme

Financiële Vaardigheden: De Spaarrekening

Geschiedenis van de filosofie

Twee soorten logica

Waarom accepteren we belasting?

Financiële Vaardigheden: Risico

Politiek: Elite en Ideologie

Mindset - overvloed of schaarsheid?

Goodby google

Gaia en Zeitgeist

Politiek: Voluntarisme

Financiële Vaardigheden: Sparen

Juli

Financiële Vaardigheden: Berekenen

Financiële Vaardigheden: Rente

Financiële Vaardigheden: Goud

Financiële Vaardigheden: Geld

Financiële Vaardigheden

Techniek en een parabel

Een nieuw thema

Wat is een meme?

Update

2016
November

Update

Februarie

De terugkeer van de cookies policy

Economie pagina's toegevoegd

Reacties op artikelen

Valuta speculatie bepaalt goudprijs

Website status

Ik vind dat er veel broodjes aap verhalen over bitcoin in omloop zijn. Vooral in de pers die zo graag voor alles een expert erbij halen. Daarbij zitten er een aantal aspekten aan Bitcoin (BTC) die ieder op zich genomen al voor een unieke situatie zorgen. Samen genomen maken ze elke uitspraak over het toekomstige koersverloop van BTC hoogst twijfelachtig.

Dit is Bitcoin

Bitcoin is de beschrijving van een file formaat (de blockchain) en een protocol om die file te lezen en aan te vullen.

Al de rest is wat mensen er omheen fantaseren en toedichten aan het fenomeen.

Iedereen kan en mag deze file downloaden, controleren en aanvullen. Om nieuwe bitcoins aan te maken is het nodig om de bestaande file te controleren en te bevestigen. Ook dat kan en mag iedereen doen. De methode om aanvullingen te maken is redelijk complex, zo wordt een mate van zekerheid bereikt. Maar de echte zekerheid dat een aanvulling correct was wordt bereikt door te wachten tot er nieuwe bitcoins zijn toegevoegd aan de file. De correctheid van de file wordt uiteindelijk gegarandeerd doordat iedereen het met elkaar eens is dat de file correct is!

De complexiteit van de file maakt het onmogelijk om achteraf veranderingen aan te brengen. Zeker als de verandering ook nog eens door anderen bevestigd moet worden.

Waarde

BTC op zich heeft geen waarde. Het is pure informatie. Wel kunnen we een prijs aan deze informatie toekennen, maar er is geen enkele richtlijk waaraan we deze kunnen orienteren.

Wereldwijd wordt een prijs van BTC bereikt door BTC te verhandelen op elektronische marktplaatsen. En dankzij de arbitrage tussen die marktplaatsen ontstaat er zo een (ongeveer) wereldwijde overeenstemming over de prijs van een BTC op een bepaald moment.

Bubbel

Er wordt graag gezegd dat BTC in een “bubbel” zit. Maar er is geen richtlijn voor de prijs van een BTC. Daarmee is deze uitspraak zonder waarde.

De prijs van een BTC zal altijd ergens tussen 0 en oneindig zitten. En elke prijs daartussen kan de juiste zijn voor een kort ogenblik.

Zoals we in andere secties nog zullen zien, de prijs van BTC kan in principe tot (bijna) oneindig oplopen!

Gelimiteerd aantal BTC

Waarschijnlijk heb je al gehoord dat de hoeveelheid BTC beperkt is to ca 21 miljoen BTC. (Op moment van dit schrijven zijn er ca 16,5 miljoen)

Maar die uitspraak is te oppervlakkig. Zeker de totale hoeveelheid is gelimiteerd, maar BTC kan in fracties opgedeeld worden. Het aantal verhandelbare fracties is in feite oneindig!

Let op: Normaal geld kent een kleinste fractie (bv de euro-cent), maar de hoeveelheid geld is onbegrensd. BTC en geld gedragen zit daardoor precies omgekeerd aan elkaar. Waar we bij geld van inflatie kunnen uitgaan, moeten we bij BTC juist van deflatie uitgaan.

Wanneer alle andere factoren gelijk zijn dan zal de koopkracht van BTC oplopen terwijl de koopkracht van geld juist zal dalen.

Niet te verbieden, maar…

BTC is niet gecentraliseerd, er is geen directeur die het project kan stopzetten. Er is geen bedrijf dat stopgezet worden. Op het eerste gezicht lijkt het dat een overheid geen vat heeft op BTC.

Wel, laten we realistisch blijven. Nee, de overheid kan de bitcoins zelf niet onder controle brengen. Maar een overheid hoeft dat ook helemaal niet. Een overheid wil controle over zijn onderdanen, dan hebben ze daarmee ook controle over het vermogen dat deze hebben.

Ga er dus niet van uit dat de overheid toch niets kan doen. Ze kunnen van allerlei maatregelen nemen om het de BTC houders flink zuur te maken. Zo zuur zelfs, dat niemand er meer in geïnteresseerd is. Zeker wanneer dit europa wijd of zelfs wereldwijd (UN) gebeurt.

Vergeet ook niet dat alle transacties in de blockchain zitten. Wanner ze 1 persoon arresteren en weten welk BTC address hij had, dan kunnen ze zien welke andere transacties hij gemaakt heeft. En ze kunnen hem ondervragen over wie hij voor wat betaalt heeft. En dit spelletje kunnen ze keer op keer herhalen.

BTC is veilig, maar niet zo veilig dat er nooit niemand bij kan. Uiteindelijk zijn het allemaal mensen, en die vormen altijd een zwakke schakel.

Sleutel Locatie

Nu zul je zeggen “hoezo locatie?”. Het is waar, de blockchain kan (en is) overal tegenwoordig. Maar toch, een transactie kan alleen gedaan worden wanneer men “een sleutel” bezit. Die (prive) sleutel is vaak opgeslagen op een computer of externe disk, flashdrive, USB stick etc.

Zonder die sleutel is er geen toegang. En dat apparaat waarop de sleutel zich bevind heeft het risico van verlies, diefstal of confiscatie. Zo is de Amerikaanse overheid (middels de FBI en andere diensten) één van de grootste bezitters van BTC. Via de in beslag genomen apparaten!

Ook doen er genoeg verhalen de ronde van mensen die hun computer wegdeden met daarop honderden of zelfs duizenden BTC.

(Als je je computer, disk, usb drive etc wegdoet, maak dan zeker dat je wallet data 100% zeker gewist is!)

Hoeveel geld zit er in BTC?

Antwoord: Geen.

Er zit geen geld in BTC. Als iemand BTC koopt, dan gaat er geld naar de verkoper. Het geld is er nog steeds, het gaat nooit in BTC zitten.

Financiële experts praten graag over abstracte begripen als “markt kapitalisering”. Hoewel dat wellicht te verdedigen is wanneer men over een bedrijf spreekt, zo is dit behoorlijk onzinnig in het geval van BTC. Zoals al eerder vermeld er is geen richtlijn voor de waarde bepaling van BTC.

Bovendien weet niemand hoeveel BTC er nog toegankelijk zijn. Er zijn schattingen dat 30% van de bestaande BTC inmiddels verloren zijn gegaan (zie ‘Sleutel Locatie’)

Hoe hoog zal BTC gaan?

Ha!, dat weet niemand. Maar er zit nooit geld in bitcoin, en de fracties kunnen oneindig klein worden. Deze beide factoren samen betekenen dat de prijs per BTC enorm hoog kan oplopen. Veel hoger dan men denkt. Theoretisch zelfs meerdere malen de totale hoeveelheid (officieel) geld op de wereld! Maar het kan ook op dit moment naar nul gaan en daar blijven.

BTC is vooral een interresante studie naar menselijk gedrag. En als we wat “speelgeld” hebben… Weet alleen wel dat wanneer we nooit de koopkracht uit onze BTC halen, we er ook niets aan hebben. Tenzij we het willen vererven, denk er dan wel aan de sleutel bekend te maken voor het te laat is.

De rijken der aarde

Eén van de factoren die meespelen is dat mensen die rijk zijn mim of meer verplicht zijn om in alle asset klasses te investeren. Niet om geld te verdienen, maar om hun rijkdom te behouden. BTC zal daar vroeg of laat ook onder vallen. Dit zou zelfs een behoorlijke vraag kunnen laten ontstaan naar BTC.

Afnemende hoeveelheid BTC?

Op dit moment waarschijnlijk nog niet, maar er gaan altijd BTC verloren. Bijvoorbeeld door vergeten sleutels, apparatuur die stukgaat, mensen die overlijden zonder de sleutel over te dragen etc. Er zijn schattingen dat op dit moment al ca 30% van alle BTC verloren zijn gegaan.

Een groot deel daarvan vooral omdat BTC toen nog geen waarde hadden. Maar de natuurlijke verliezen zullen uiteindelijk de toename door mijners overtreffen. En vanaf dat moment zal het aantal beschikbare BTC alleen maar afnemen. Hetgeen voor de prijs per BTC natuurlijk positief is.

Afhankelijk van 1 bedrijf/persoon?

Als je maar een beetje bekend bent met BTC, dan denk je waarschijnlijk dat BTC de ultime democratie is. Iedereen is zijn eigen bank, en de blockchain garandeert dat alles veilig is.

Ja, maar. De split in BTC and Bitcoin Cash toont aan dat er kampen zijn in de community die zich bestrijden ivm ontwikkelingen op protocol gebied. BTC wordt nu gedomineerd door slechts 1 bedrijf dat de software Bitcoin Core ontwikkelt. En hoewel dit bedrijf niet de toegang heeft tot de bitcoins, heeft ze wel een doorslaggevende greep op alle BTC transacties. En door de blockchain grootte beperkt te houden ontstaan hoge transactiekosten. Iets dat uiteindelijk BTC te veel kan worden.

Indirect is zo toch weer een dominerende factor ontstaan.